Hlavní obsah

Tornádem poničené obce potřebují pomoc i s čištěním polí a vinic

Pomoc dobrovolníků na Hodonínsku a Břeclavsku, kde před týdnem udeřilo tornádo, bude potřeba nejen v poničených obcích, ale bude třeba vyčistit i okolní pole nebo vinice, upozornil jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). Krizový štáb kraje očekává, že o prodlouženém víkendu by mohlo dorazit více zájemců o pomoc.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Zdevastované vinice na trati Kněžské v Mikulčicích na Hodonínsku.

Článek

Dobrovolníky štáb směruje do dvou míst v postižené oblasti. „Jde o kulturní dům v Hodoníně, který již takto funguje, a od pátku bude zprovozněno parkoviště v Ladné u Břeclavi. Toto jsou dvě záchytná parkoviště, odkud budou dobrovolníky svážet autobusy do míst, kde je třeba pomoci. Jde nám o to, aby hned věděli, kam mají zamířit, kde a s čím mají pomáhat,“ říká hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL).

Příprava na očekávaný velký nápor dobrovolníků bylo jedním z hlavních témat jednání krizového štábu Jihomoravského kraje.

Učitelka, vinař a chalupář s malou vnučkou. Kdo jsou oběti tornáda

Krimi

Grolich upozornil, že pomoc nebude třeba jen v samotných obcích, ale také v jejich okolí. „Je totiž potřeba vyčistit také okolní pole nebo například vinice, i tam bude velmi potřeba práce dobrovolníků,“ uvedl.

Do oblasti míři také další armádní technika – jen během čtvrtka by mělo dorazit dalších 39 strojů.

Smrt v Pánově: příběh bolesti i lidské solidarity

Domácí

Lidem stiženým přírodní katastrofou pomáhá přibližně 80 psychologů, kteří působí ve všech zasažených místech včetně hodonínského Pánova.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Trosky na poli mezi Mikulčicemi na Hodonínsku a Moravskou Novou Vsí na Břeclavsku.

K demolici určených domů je podle posledních informací 157, nejedná se ovšem zřejmě o konečné číslo. Statici a pracovníci stavebních úřadů dokončí obhlídku v průběhu pátku.

Na čištění obcí se podílejí také hasiči. „Odhaduji, že máme vyčištěno 50 až 60 procent území obcí od následků tornáda,“ uvedl ředitel krajského hasičského záchranného sboru Jiří Pelikán.

Provizorní skládky v jednotlivých obcích, kterých je jedenáct, se podle něj postupně zlikvidují. „Chceme tyto navezené sutiny postupně převézt a koncentrovat na třech k tomu určených místech, kde se začnou postupně likvidovat,“ dodal Pelikán.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Poškozené vinice v obci Lužice na Hodonínsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám