Hlavní obsah

TOP 09 ostřeluje Hřiba: řeší všechno možné, jen Prahu ne

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco Pražany trápí uzavírky silnic, přeplněná MHD, nedostatek parkovacích míst nebo drahé bydlení, vedení Prahy se tváří, že místo řešení těchto problémů ho zajímá spíš to, kdo si připíše větší zásluhy za mluvení o nich, kritizuje pražská TOP 09 primátora Zdeňka Hřiba (Piráti). Ten se k tomu navíc zabývá i zahraniční politikou a auditem premiéra Andreje Babiše. TOP 09 vyvolala jednání o koaličních sporech. Současně ale přiznala, že z koalice teď odcházet nechce. Hřib uvedl, že nerozumí tomu, v čem je problém.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zleva Jan Čižinský (Praha sobě), Zdeněk Hřib (Piráti) a Jiří Pospíšil (Spojené síly pro Prahu)

Článek

Poslední z řady sporů o tom, kdo má jaké problémy města na starosti, se rozhořel kolem dostupného bydlení. Zástupci klubu Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN) a Piráti se dokonce přeli přímo před novináři, když radní Hana Marvanová (STAN) řekla, že Hřib zakázal úředníkům pomáhat jí při přípravě družstevního bydlení. Zároveň jí podle ní odmítl poskytnout k dispozici audit Evropské komise ke střetu zájmů premiéra Andreje Babiše, který má Praha k dispozici.

Pekarová: Z koalice nechceme

Straně vadí i to, že Hřib přišel na tiskovou konferenci klubu o dostupnosti bydlení a mluvil na ní, i když nebyl pozván. Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová řekla, že Hřib si uzurpoval pozornost.

„Moji kolegové se o společné jednání snaží, ale pak se stávají takové věci, že pan primátor přijde na tiskovou konferenci našeho klubu a uzurpuje si pozornost a slovo, což si myslím, že je chování dosti neomalené a velmi nevhodné. To je výsledek toho, jak Piráti přistupují k debatě o zásadních věcech,” řekla Novinkám Pekarová s odkazem na tiskovou konferenci o dostupném bydlení z minulého týdne.

Zároveň ale zdůraznila, že ze strany TOP 09 nejde o záměrné nabourávání koalice. Ten, kdo podle ní za problémy stojí, je Hřib, nikoliv její strana.

„Nehledejme za tím nějaké borcení koalice. Nezaměňujme následek za příčinu, kterou je laxnost řešení priorit a bojkotování ze strany primátora,” řekla Pekarová.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová

Pražská TOP 09 v pondělí vyjádřila primátorovi nedůvěru, chce vyvolat tzv. dohodovací řízení a zhodnotit po roce fungování města. Pro jsou i zástupci Starostů. Primátor Zdeněk Hřib podle nich nevěnuje řízení města dostatečnou pozornost, zasahuje do gescí radních z klubu Spojených sil pro Prahu a neplní koaliční program.

Pražská TOP 09 nevěří primátoru Hřibovi

Domácí

„Nedůvěra není namířena proti koaličním partnerům, ale konkrétně vůči chování pana primátora. Máme pocit, že nevěnuje problémům Prahy dostatečnou pozornost,” řekl novinářům šéf klubu Spojených sil pro Prahu Jiří Pospíšil.

Hřib: Jde o nedorozumění

Primátor se společnému jednání nebrání, zároveň ale nerozumí tomu, v čem vidí Pospíšil problém, protože řízení města podle něj funguje.

„Podle mě se musí jednat o nějaké nedorozumění. Po pravdě nerozumím tomu, v čem vidí předseda Pospíšil tak zásadní problém. Výzvu ale vítám a rád se s ním setkám, abych mu práci všech radních osobně odprezentoval,” napsal Novinkám primátor. Členové Spojených sil, Pirátů i Prahy sobě jsou podle něj skuteční odborníci, kteří „ženou Prahu k lepšímu”.

Celý pirátský klub je podle přijatého usnesení na výhrady k práci jejich primátora připraven a očekává náměty na zlepšení. Šéf třetího koaličního uskupení - Prahy sobě - Jan Čižinský vše označuje za mediální spor a nechce se do něj zapojovat.

Spory přetrvávají

Za rok, kdy koalice spolupracuje, se nejedná zdaleka o první spor TOP 09 s Piráty. Jedním z prvních bylo fungování městské společnosti Pražská plynárenská, kde Piráti dlouhodobě usilují o větší kontrolu města nad společností a chtěli i odvolání ředitele Pavla Janečka. Dále šlo o vyšší zdanění Pražanů, kteří vlastní více prázdných bytů. Neshody byly i v otázce privatizace městských bytů nebo v obnově Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí. TOP 09 se postavila i proti zvýšení koeficientu pro výpočet daně z nemovitosti.

A konfrontace mezi oběma stranami se nevztahuje pouze na pražské prostředí. Naposledy se do ostré výměny názorů pustili šéfové parlamentních klubů obou stran Jakub Michálek a Miroslav Kalousek, když Michálek prohlásil, že by TOP 09 měla zaniknout, a Kalousek mu vzkázal, že je tupec.

TOP 09 by měla zaniknout, prohlásil Pirát Michálek. Je to tupec, kontruje Kalousek

Domácí

Vyvolané dohodovací řízení v Praze by se mohlo uskutečnit v lednu. Přesné datum ale zatím známé není. Tento čtvrtek navíc Prahu čeká i zasedání zastupitelstva, kde je koalice pravidelně pod palbou kritiky ze strany opozičních ODS a ANO.

Reklama

Výběr článků

Načítám