Hlavní obsah

TOP 09 na sněmu vybírá nového předsedu

Novinky, ČTK, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

TOP 09 si na dvoudenním sněmu pražském Hotelu Don Giovanni zvolí nové vedení. Na předsedu strany dosud ohlásili kandidaturu senátor Tomáš Czernin, který má podporu současného předsedy poslanců Miroslava Kalouska, a první místopředsedkyně Markéta Pekarová Adamová. Tu naopak podporuje končící předseda Jiří Pospíšil, který už funkci obhajovat nebude.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Markéta Pekarová Adamová a Tomáš Czernin na sněmu TOP 09

Článek

Volba samotného předsedy strany ale proběhne až v neděli dopoledne. Během soboty strana přivítala řadu hostů. Dopoledne už vystoupili například předseda ODS Petr Fiala, první místopředsedové Starostů a Pirátů Jan Farský a Olga Richterová. Dorazí i senátorka a místopředsedkyně lidovců Šárka Jelínková. S projevem vystoupili i končící předseda strany Jiří Pospíšil a čestný předseda Karel Schwarzenberg, který popřál novému šéfovi strany štěstí.

Dále vyzdvihl i práci Pospíšila a činnost šéfa poslanců TOP 09. „Miroslav Kalousek dělá nedoceněnou práci a dnes je opravdu nejlepším poslancem ve Sněmovně,“ řekl ve svém projevu.

Do budoucna vyzval straníky, aby byli více aktivní. „Prosím, jděte do práce. Nejsme dostatečně pilní, nemáme dostatečné nasazení, musíme to udělat pro stranu a pro voliče,“ dodal Schwarzenberg.

Pospíšil v projevu mluvil mimo jiné o sporech s Miroslavem Kalouskem i o tom, že strana pod jeho dvouletým vedením zaznamenala úspěch.

Pospíšil na sjezdu TOP 09 nabádal ke spojení opozice proti Babišovi

Domácí

První z hostů vystoupil Petr Fiala a vyzval TOP 09 k postupnému sbližování. Začít ale pode něj třeba už v nadcházejících krajských a senátních volbách, které budou v roce 2020.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Fiala a Jan Farský na sněmu TOP 09

„Až pak můžeme uvažovat o druhém kroku, jak vyměnit síly ve Strakově akademii,“ řekl Fiala směrem k vládním ambicím. Vyzval zároveň ke společné aktivní práci z opozičních lavic.

Opozice bude podle něj čelit sněmovní většině ANO, KSČM a SPD s krytím ČSSD zřejmě ještě dva roky a nic to nezmění.

Farský: Díky Mirku

Ke spojování pravicových stran směřoval ve svém projevu i Jan Farský. „Společnost a země se nám rozpadá. Zapomeňme na hořkost,“ uvedl. Směřoval tak k dřívější spolupráci STAN a TOP 09. I přesto, že skončila a strany šly do posledních parlamentních voleb zvlášť, poděkoval za ni. Především pak za možnost, že mohl jednat a komunikovat s knížetem Karlem Schwarzenbergem a s Miroslavem Kalouskem. „Díky Mirku,“ řekl na závěr svého projevu.

Všichni společně popřáli TOP 09 dobrou volbu. „Děkuji za to, že jste pozváním vyjádřili chuť k naší vzájemné spolupráci. Popřála bych vám moudrou volbu, a to nejen dneska. Díky za to, že nám věci společně nejsou jedno,” řekla na sněmu Richterová.

Pekarová: Chci přivést TOP 09 znovu do vlády

Domácí

Boj o v pořadí čtvrtého předsedu strany mezi sebou svedou liberálnější poslankyně a současná místopředsedkyně Markéta Pekarová Adamová a konzervativně laděný senátor Tomáš Czernin. Podle straníků jsou jejich šance vyrovnané. Otázkou také zůstává, zda se na poslední chvíli na sjezdu nepřihlásí ještě někdo další.

Pospíšil už nechce být šéfem TOP 09, hlásí se Pekarová

Domácí

Pekarová před dvěma lety odmítla aspirovat na nejvyšší stranický post kvůli přání založit rodinu, nyní kandiduje s podporou Pospíšila. Do souboje jde s podporou ze čtyř regionů, Czernin dvou. Členové z ostatních regionů mají volné hlasování.

Czernin: Musíme spojit pravici a zachránit zemi

Domácí

Mezi Pekarovou a Czerninem zároveň panuje dohoda na tom, že jeden druhému budou krýt záda z pozice prvního místopředsedy. V souboji o místa dalších čtyř místopředsedů jsou i dosavadní místopředseda Marek Ženíšek, bývalý poslanec Michal Kučera a náměstek jihomoravského hejtmana Jan Vitula.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Markéta Pekarová Adamová a Tomáš Czernin na sněmu TOP 09

TOP 09 se dlouhodobě potýká s nízkou podporou voličů. Úspěch zisku 16 procent v parlamentních volbách v roce 2010 už je dávno pryč. V loňských volbách třetiny senátorů například uspěl jeden člen TOP 09 a dva kandidáti stranou podporovaní.

V komunálních volbách získala samostatná TOP 09 1,1 procenta hlasů a v koalici se STAN 4,2 procenta hlasů. Z velkých měst se do vládnoucí koalice prosadila pouze v Praze, kde kandidátka Spojené síly pro Prahu, vytvořená TOP 09 a STAN, získala 13 z 65 mandátů. V letošních volbách do Evropského parlamentu získala společná kandidátka TOP 09 se STAN tři mandáty, členy TOP 09 jsou dva europoslanci, jedním z nich je stranický předseda Pospíšil.

TOP 09 hledá náhradu za Kalouska

Domácí

Ve Sněmovně, kde se po volebním debaklu v říjnu 2017 stranický klub smrskl z 26 (spolu se STAN) na pouhých sedm poslanců (kvůli nízkému zisku 5,31 procenta hlasů se předseda Kalousek rozhodl neobhajovat funkci), TOP 09 působí jako jedna z vůdčích opozičních sil. Předseda poslaneckého klubu Kalousek patří k nejvýraznějším členům Sněmovny.

Reklama

Výběr článků

Načítám