Hlavní obsah

Švejdar potvrdil, že skončí. Pochopil jsem, že vláda chce změnu, řekl

Aktualizováno

Policejní prezident Jan Švejdar odejde z funkce 31. března. Po společném jednání to v pondělí oznámil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Švejdar svůj záměr oznámil už v prosinci, v pondělí k důvodům odchodu uvedl, že pochopil, že nová vláda chce změnu na této pozici.

Brífink po schůzce ministra Rakušana s policejním prezidentem

 
Článek

„Pan policejní prezident potvrdil své rozhodnutí o tom, že požádá o svoje uvolnění ze služebního poměru k 31. březnu,“ oznámil Rakušan na tiskovém brífinku.

Rakušan zpětně považuje schůzku se Švejdarem za nevhodnou

Domácí

Zároveň podotkl, že se se Švejdarem dohodli na tom, že si již nebudou vyměňovat vzkazy přes média. „Policie si teď nezaslouží destabilizaci a mediální přestřelky,” zdůraznil ministr.

V příštím týdnu prý Rakušan navštíví policejní prezidium, kde mu Švejdar osobně představí „nejpalčivější problémy“.

Důvody Švejdarova odchodu Rakušan blíže nekomentoval. Sám Švejdar svůj odchod potvrdil v pondělí vpodvečer na brífinku na policejním prezidiu.

„Z vyjádření pana ministra Rakušana na té první schůzce 7. prosince jsem pochopil, že současná vláda i on chtějí změnu na pozici policejního prezidenta. Proto jsem se sám rozhodl k tomu, že skončím ve služebním poměru,“ uvedl.

Nepřímo tím potvrdil dřívější informace deníku Právo, že Rakušan požádal, aby skončil.

Policejní prezident Švejdar nuceně končí

Domácí

Výběr nástupce

Výběr Švejdarova nástupce proběhne podle zákona, zdůraznil Rakušan. V první fázi budou proto osloveni zaměstnanci, kteří jsou v 11. platové třídě, a to jak ti z řad policejních sborů, tak příslušníci tajných služeb.

Rakušan už se rozhodl, do boje o Hrad nepůjde

Domácí

V případě, že z výběru nevzejde nový šéf prezidia, bude vypsáno výběrové řízení.

Povinné očkování jako těma schůze 

Rakušan dále uvedl, že se Švejdarem řešili i novou petici proti povinnému očkování ze strany policistů, hasičů, záchranářů či vojáků, které má podle vyhlášky minulého ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) platit od března.

„Říká, že se zabývají tím, kdo ji podepsal,“ uvedl s tím, že podrobnosti prozatím nezná, a k věci se blíže nevyjádřil.

Petici proti povinnému očkování podepsalo 3200 hasičů, policistů a vojáků

Domácí

Švejdar svůj záměr odejít oznámil v polovině prosince na Twitteru poté, co se sešel s Rakušanem ještě před jeho nástupem do čela resortu vnitra. Ministr už dříve odmítl, že by na Švejdara ohledně jeho odchodu vyvíjel tlak.

Rakušan nejprve uvedl, že rozhodnutí policejního prezidenta respektuje. Následně v České televizi řekl, že neformální schůzku se Švejdarem, ke které došlo ještě před tím, než byl jmenován ministrem, považuje za nešťastnou. Šlo podle něj o informativní schůzku.

„Od začátku mě mrzí, že schůzka, která byla ryze pracovní, je formulována tak, že já jsem vytvářel nátlak. Já jsem zmínil věci, které se mi v policii nelíbí, což jsem jako kandidát na ministra vnitra považoval za zcela legitimní,” uvedl už dříve.

Foto: Milan Malíček, Jan Handrejch, Právo

Policejní prezident Jan Švejdar (vlevo) a ministr vnitra Vít Rakušan

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám