Hlavní obsah

Rakušan zpětně považuje schůzku se Švejdarem za nevhodnou

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) považuje neformální schůzku s policejním prezidentem Janem Švejdarem za nevhodnou. Švejdar o pár dní později oznámil, že v čele policie skončí. Rakušan v neděli v České televizi zopakoval, že na něj žádný tlak nevyvíjel.

Foto: Milan Malíček, Jan Handrejch, Právo

Policejní prezident Jan Švejdar (vlevo) a ministr vnitra Vít Rakušan

Článek

„S odstupem schůzku považuji za nevhodnou a nešťastnou. Co jsem na ní kriticky zmínil, je ten nešťastný tweet o povinném očkování policistů. Další kritická výtka směřovala k tomu, že jako dlouholetý člen výboru pro bezpečnost stále nemám informace o postupu přípravy policejní reformy,” přiblížil v Otázkách Václava Moravce Rakušan sporný obsah schůzky se Švejdarem.

První den, a hned špatný signál lidem

Domácí

Schůzka se odehrála 7. prosince v Poslanecké sněmovně, na její konání upozornil Deník N. Rakušan k tomu řekl, že Švejdar není jediný, s kým se před svým jmenováním neformálně sešel, ačkoliv jde o jedinou schůzku, o níž média referovala.

Potkal se také s ředitelem České pošty, šéfem hasičů, některými náměstky na ministerstvu vnitra a s šéfem Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Markem Šimandlem.

Nový ministr znovu odmítl, že by během schůzky vyvíjel na Švejdara nátlak, aby skončil ve funkci. „Od začátku mě mrzí, že schůzka, která byla ryze pracovní, je formulována tak, že já jsem vytvářel nátlak. Nevyvíjel jsem tlak,” odmítl Rakušan s tím, že policejnímu prezidentovi pouze řekl své výhrady a požádal ho o rozhodnutí.

Konec Švejdara v čele policie Zemana nepřekvapil. Babišovi vyčetl, že nebojoval

Domácí

Rakušan zároveň v neděli oznámil, že věc komentuje naposledy a požádal o „mediální klid”.

Švejdar svůj odchod z funkce oznámil na svém twitterovém účtu ve čtvrtek večer 16. prosince. „Dospěl jsem k názoru, že moje další setrvání ve funkci není žádoucí a zbytečně by komplikovalo věcné řešení současných policejních a bezpečnostních témat,” nastínil důvod své rezignace Švejdar.

Policejní prezident Švejdar nuceně končí

Domácí

Tvrzení Rakušana však zpochybňují policejní zdroje deníku Právo, podle nichž neměl Rakušan k práci policejního prezidenta žádné připomínky a jediné, o co se zajímal, bylo, kdy skončí ve funkci.

Reklama

Související články

Policejní prezident Švejdar nuceně končí

Jan Švejdar skončí na konci března ve funkci policejního prezidenta a odchází do civilu. Rozhodnutí předcházela schůzka s budoucím ministrem vnitra Vítem...

První den, a hned špatný signál lidem

První den vlády premiéra Petra Fialy se úplně nevyvedl. Poznamenala ho večer předtím ohlášená rezignace policejního prezidenta Jana Švejdara. Jak zjistilo...

Výběr článků

Načítám