Hlavní obsah

Zdroj nákazy v letadle s olympioniky patrně nezjistíme, přiznali hygienici

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pražští hygienici v úterý na tiskové konferenci zveřejnili závěry svého šetření ohledně zdroje nákazy koronavirem při společném letu českých sportovců na olympijské hry do Tokia. Část sportovců skončila v karanténě a někteří přišli kvůli nákaze o možnost startu na olympiádě.

TK Hygienické stanice hlavního města PrahyVideo: ČTK

 
Článek

Podle šéfky pražské hygieny Zdeňky Jágrové nebude patrně možné zjistit zdroj nákazy, neboť neproběhla sekvenace vzorků, a není tedy možné je srovnat. Dostat do ČR vzorky z Japonska je vzhledem k tomu, že jde o biologický materiál, velmi obtížné.

Hygienici zdůraznili, že není možné sdělovat jakékoliv osobní údaje o nakažených. Potvrdili pouze, že jeden z lidí, kteří byli v Tokiu pozitivně testováni, měl mezi svými kontakty v ČR tři osoby, u nichž se následně potvrdila nákaza. Dotyčný člověk hygienikům nesdělil, že by věděl o zdravotních obtížích jednoho ze svých kontaktů, které se měly objevit již před odletem a byly potvrzeny pozitivním testem o dva dny později.

Sportovci a členové jejich doprovodu podstoupili vyšetření 96 a 24 hodin před odletem, s negativním výsledkem.

Jágrová uvedla, že zasedací pořádek letu, který uvedl Český olympijský výbor (ČOV), podle tvrzení navrátivších se sportovců odpovídá.

Vyšetřování ČOV, který se průběhem charterového letu rovněž zabýval, nezjistilo „systémové pochybení”. ČOV pouze přiznal, že se během letu porušovala pravidla o ochraně dýchacích cest.

Při letu olympioniků do Tokia se porušovala pravidla, uznal ČOV. Zásadní chyby nezjistil

Domácí

V letadle cestovalo 42 lidí včetně 14 sportovců. Kvůli potvrzenému covidu-19 zcela přišli o start na hrách plážové volejbalistky Markéta Nausch Sluková s Barborou Hermannovou, cyklista Michal Schlegel a stolní tenista Pavel Širuček.

Reklama

Výběr článků

Načítám