Hlavní obsah

Těšíňané za doprovodu dud a fujary protestovali proti zavřeným hranicím

Právo, Miroslava Putzlacherová

Proti stále uzavřeným hranicím mezi Českem a polským Slezským vojvodstvím protestovali v pondělí večer občané Českého Těšína a polského Cieszyna formou takzvaného „tichého protestu“.

BEZ KOMENTÁŘE: Česko-polské hranice v TěšíněVideo: Miroslava Putzlacherová, Právo

 
Článek

Spíše než protest však akce připomínala přátelské setkání. Obyvatelé obou měst se sešli na mostě Přátelství nad hraniční řekou Olší a za zvuku tradičních hudebních nástrojů se přivítali. Poté se každý po své straně hranice vydal směrem ke druhému mostu.

Důvodem k protestu bylo zavedení výjimky z otevření státních hranic se sousedními státy. Do poslední chvíle to vypadalo, že se v Těšíně otevřou stejně jako na všech ostatních místech v Česku, nakonec však vláda oznámila, že hranici s polským Slezským vojvodstvím z důvodu vysoké četnosti nových případů koronaviru neotevře.

Foto: Miroslava Putzlacherová, Právo

Setkání na mostě Přátelství.

Je to absurdní, zní ze stále rozděleného Těšína

Domácí

Účastníci protestu s tímto postupem nesouhlasí. „O otevření se mluví, jako by to byla hrozně nebezpečná věc, ale je kolem toho jenom zbytečně moc povyku,“ řekla studentka a účastnice protestu Teresa B. Stejný názor zastává jeden ze sympatizantů akce Adam Farnik. „Myslím si, že je to příliš velké zjednodušení. Vysoký počet případů je způsoben plošným testováním v dolech, jejich pracovníci a rodiny jsou však v karanténě a podniky jsou zavřené, takže to funguje podobně jako chytrá karanténa u nás,“ řekl.

Problém mají například také se zavedením povinnosti prokázat se testem, který však může být měsíc starý a tím pádem neprůkazný. Hlavně ale protestujícím vadí způsob, jakým byla tato výjimka z otevření hranic oznámena, a to jen tři dny před původním plánovaným otevřením.

Od polské hranice vrátila policie stovky lidí. Zapomněli na karanténu

Domácí

Komunikace na poslední chvíli způsobila problémy Anně R. a jejímu manželovi. „Můj muž v Polsku pracuje a s příchodem krize se musel rozhodnout, jestli se do Polska dočasně přestěhuje nebo přijde o práci. Našel si bydlení, to měl však pronajaté jenom do minulého pátku, protože se měly hranice otevřít,“ řekla Anna a dodala, že si teď pravděpodobně bude muset najít nový byt. Neví ale, jak dlouho ho ještě bude potřebovat.

Foto: Miroslava Putzlacherová, Právo

Tichý protest podél státních hranic

Ani Farnik nesouhlasí se způsobem zavedení opatření. Protikladné výroky politiků a nedostatečná komunikace směrem k policii a armádě podle něj způsobily to, že příslušníci těchto složek nyní v mnoha případech neví, jak na přechodech reagovat. „Doufám, že protest vyvine dostatečný tlak na naše představitele a donutí je k smysluplnému jednání s polskou stranou, ke kterému, jak to vypadá, předtím nedošlo,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám