Hlavní obsah

Od polské hranice vrátila policie stovky lidí. Zapomněli na karanténu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policie v sobotu dopoledne při namátkových kontrolách na hraničních přechodech s Polskem v Královéhradeckém a Libereckém kraji nevpustila do Česka desítky lidí. Současně desítky lidí mířících z Čech do Polska si cestu kvůli trvajícím restrikcím nakonec rozmyslely a z hranic se vrátily. Nejvíce lidí se vrátilo z hlavního hraničního přechodu do Polska v hradeckém kraji v Náchodě. ČTK to řekla mluvčí policie Magdaléna Vlčková.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Policejní stanoviště z česko-polské hranici

Článek

Polsko v sobotu po třech měsících zrušilo omezení na hranicích a mnoho Čechů toho chtělo využít k cestě do Polska za nákupy či turistikou. Neuvědomili si však, že při návratu do ČR by se podle českých nařízení, která jsou platná do nedělních 24:00, museli prokázat negativním PCR testem, nebo by museli v ČR nastoupit karanténu.

„Naše hlídky je o této skutečnosti informovaly a většina lidí se pak z hranic sama vrátila zpět do českého vnitrozemí. Nikomu jsme ve vycestování nebránili," řekla Vlčková.

I Poláci cestující do Čech na výlet či na nákupy stále musejí mít při vstupu do ČR negativní PCR test, nebo nastoupit karanténu. „Z hranic se proto zpět do Polska dnes vrátily desítky Poláků. Potkalo to například partu polských motorkářů, která si chtěla vyjet na výlet do adršpašských skal," řekla mluvčí. Provoz na přechodech byl dnes dopoledne podle ní plynulý a bez front.

Přehledně: Semafor pro cestování a další rozvolnění pro akce a bazény

Domácí

Namátkové kontroly policie podle mluvčí dělá po celé délce hranice. V minulých dnech policie s vojáky zadržela v Orlických horách pět Ukrajinců, kteří se snažili dostat nelegálně přes zelenou hranici z Polska do České republiky. Hranici se pokusili bez kontroly překročit po turistické stezce mezi polskou vesnicí Lasówka a českou osadou Bedřichovka v Orlických horách.

Češi i Poláci budou moci cestovat mezi oběma zeměmi bez omezení od pondělí 15. června, kdy v ČR skončí povinnost prokázat se při vstupu do země negativním testem na koronavirus, nebo nastoupit do karantény. Při cestě z polského Slezského vojvodství, které sousedí se severní Moravou a které je považováno za území s vysokým rizikem koronavirové nákazy, budou negativní testy povinné i po 15. červnu. Výjimky z dosavadních restrikcí mají například pendleři.

Přehledně: Jaká opatření se od pondělí uvolňují

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám