Hlavní obsah

Terezín je ostrov uprostřed moře, v Nových Kopistech jsou domy pod vodou

Právo, ČTK, Karel Otcovský

Když už se zdálo, že Nové Kopisty na Litoměřicku letos povodním odolají, velká voda udeřila. Přišla nečekaně v noci na čtvrtek po provalení provizorní hráze z ornice a zaplavila část obce včetně desítek domů. V několika z nich se dostala až do metrové výše. Naopak Terezín, pod který Nové Kopisty spadají, zůstal vodou nezasažen, přestože povodeň odřízla všechny příjezdové cesty.

Foto: David W. Cerny, Reuters

Zatopené Nové Kopisty u Terezína

Článek

Voda v Kopistech zasáhla zhruba 45 domů, některé až do výše jednoho metru. Situace se tam ale má během dne zlepšit. Hasiči odčerpávali vodu z laguny, která se vytvořila asi kilometr za obcí.

„Zastavilo se přitékání, vzestup hladiny. Dnes ráno přijela další dvě výkonná čerpadla, která už strhnou lagunu, takže se hladinu podaří snížit,“ řekl Miloslav Kubíček, tajemník terezínské radnice.

Voda přitekla do obce jak ve směru od Lovosic, tak od Bohušovic nad Ohří, které od pohromy zachránila funkční protipovodňová opatření. „Dřív se voda vždycky rozlila do polí. Nyní ale netekla do Bohušovic a vrátila se ke Kopistům,“ uvedla Růžena Čechová, starostka Terezína, pod nějž Nové Kopisty spadají.

Foto: David W. Cerny, Reuters

Zaplavené Nové Kopisty.

Jak dodala, radnice poslala do obce psychology, mladí lidé vytvořili hlídky, které se starají o bezpečnost v zatopené osadě. V obci s asi čtyřmi stovkami obyvatel jich i po výzvě k evakuaci setrvala nejméně čtvrtina.

„V noci po protržení hráze, kterou budovaly dva nakladače, pomáhala hasičská jednotka s technikou Tatra 815 při evakuaci lidí, kteří v Nových Kopistech i přes nebezpečí zůstávali,“ informoval Právo mluvčí krajských hasičů Lukáš Marvan.

Odříznutý Terezín

Do Terezína nebyl ve čtvrtek přístup žádný, všechny příjezdové cesty byly pod vodou. „Jsme suchý ostrov uprostřed moře,“ glosovala Čechová aktuální situaci v souvislosti s tím, že do domů v bývalém pevnostním městě se voda nedostala.

Podle ní je to zásluhou enormního nasazení desítek hasičů a dobrovolníků, kteří  ve městě vybudovali provizorní hráze. Systém protipovodňových opatření není totiž v Terezíně ještě dokončen.

Voda se nedostala ani do Památníku Terezín v Malé pevnosti. Ta přitom byla v minulosti spolu s Národním hřbitovem zaplavována jako první. Tentokrát pietní místo ochránila nově vybudovaná protipovodňová sypaná hráz.

DŮLEŽITÁ TELEFONNÍ ČÍSLA PŘI POVODNÍCH

Hl. m. Praha:

Povodňová a dopravní infolinka:

1234

Zelená linka:

800 123 003

Informace o dopravních opatřeních v Praze (Dopravní podnik hlavního města Prahy):

296 19 18 17

Středočeský kraj:

Krizová nonstop linka:

950 870 424

Ústecký kraj:

Krizová nonstop linka:

800 876 011

Jihočeský kraj:

Povodňová linka:

800 100 450

Další důležitá čísla:

Povodňová služba Ministerstva životního prostředí:

267 122 998

Povodí Labe:

494 088 725

Povodí Vltavy:

257 329 425

Povodí Ohře:

474 636 304

---------------------------------------

DŮLEŽITÉ INFORMACE NA INTERNETU:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám