Hlavní obsah

Máte ve sklepě velké množství bahna? Dočerpejte tam vodu

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Povodně doprovází velké množství vedlejších problémů. Ať už to jsou komplikace s hygienou, otázka, kam vyhazovat zničené věci zasažené velkou vodou, či všudypřítomné bahno. Dostat ze sklepa velkou vrstvu bláta přitom může být práce, která dá zabrat i fotbalovému týmu v dobré kondici. Jeden ze čtenářů se s Novinkami podělil o svou zkušenost z povodní v roce 1997.

Foto: Profimedia.cz

Odklízení bahna po povodních. Ilustrační foto

Článek

„Podle mých zkušeností je zdaleka největším problémem bahno. Pokud ho je do pěti centimetrů, stačí tlakový čistič, což je mnohem rychlejší než kbelík, hadr a lopata. Ve sklepech ho ovšem většinou bývá několik desítek centimetrů – a odstraňování takového množství lopatou je takřka nadlidský úkol,“ napsal Novinkám čtenář Stanislav Polzer z Krnova po přečtení Popovodňového rádce.

„Při povodních v roce 1997 se nám velmi osvědčilo použití dvou čerpadel, kdy jedním čerpáme vodu z řeky/studny do sklepa, kde stojí lidé s košťaty, tyčemi, apod., ředí touto vodou usazené bahno a kalná voda je pak odsávána zpět do řeky kalovým čerpadlem,“ popsal Novinkám pan Polzer způsob odsávání bahna, který mu před 16 lety ušetřil velké množství práce.

„Na první pohled je to šílený nápad – znovu si do domu pouštět vodu, ale nám se podařilo v roce 1997 tímto způsobem během jednoho dne vyčistit sklep o ploše 70 metrů čtverečních, kde bylo zhruba 50 až 70 centimetrů bahna. Alternativou pak je ředit bahno ve chvíli, kdy přijdou hasiči odčerpávat vodu ze sklepa,“ dodal Stanislav Polzer s tím, že věří, že tato jednoduchá rada může některým lidem ušetřit i týdny práce.

Reklama

Výběr článků

Načítám