Hlavní obsah

Babišovi odpůrci v Ostrově se od fanoušků oddělili toaletním papírem

Aktualizováno

Druhým dnem po zhruba týdenní přestávce šéf hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš vyráží s karavanem mezi občany. V pátek navštěvuje některá místa na Karlovarsku, setkání se opět odehrávají pod zvýšeným policejním dohledem. Na rozdíl od čtvrtečního výjezdu se všechny zastávky obešly bez fyzických konfliktů.

Záznam: Babišův karavan na další zastávce v OstrověVideo: Novinky

 
Článek

Ráno na expremiéra ve Žluticích čekalo zhruba 40 lidí, mezi nimi i jednotky odpůrců. Nejhlasitější tam byl postarší pán s megafonem, který objížděl i další mítinky ANO v minulosti.

Na další zastávce v Toužimi čekalo na šéfa hnutí ANO již více odpůrců. Dvě auta na protest proti Babišovi objížděla náměstí a troubila.

Asistent poslankyně ANO, který se účastnil šarvátky v Ústí, skončil

Domácí

Rušněji pak bylo v Ostrově, kam pak Babiš dorazil po 15. hodině. Podle reportéra Novinek byla na místě zhruba třicítka policistů, desítka zástupců antikonfliktního týmu a monitorovací vůz.

Na Babiše čekalo několik podporovatelů i odpůrců. Ti pískali a pokřikovali hesla jako „Běž domů!“, „Estébáku!“, „Vypadni, lháři!“. Měli s sebou také transparenty a od fanoušků expremiéra se oddělili toaletním papírem.

Na místě mohlo být zhruba 200 lidí. K žádným fyzickým potyčkám nedošlo. „Nevšímejte si těch lidí, nechceme žádné konflikty,“ vyzýval svoje fanoušky Babiš.

Nelíbí se mi jeho lži 

Jeden z odpůrců na místě Novinkám řekl, co se mu na Babišovi nelíbí. „Ty jeho lži, že byl členem StB, komunistické strany. A teď chce kandidovat na prezidenta,“ vyjmenoval.

„Babiše znám osobně, jsem z Prahy, jezdím za ním. Je to skvělý člověk,“ řekla naopak Novinkám expremiérova fanynka. Odpůrci by podle ní, když je dopoledne, měli jít „makat“. „Platí to i o fanoušcích,“ dodala vzápětí. K narůstajícímu napětí na akcích pak poznamenala, že lidé mohou projevit nesouhlas, nesmí jít ale do agrese.

Expremiér Andrej Babiš během mítinku v ToužimiVideo: Novinky

S karavanem v pátek Babiš dorazil ještě do Lokte, kde mu příjezd blokoval jeden z odpůrců. Postavil se doprostřed silnice s transparenty a odmítal se hnout. Nakonec po domluvě odešel stranou a karavan pokračoval v jízdě.

Karavan Andreje Babiše v Lokti blokoval odpůrce.Video: Novinky

Babiš dorazil do Ústí. Odpůrci a příznivci se do sebe pustili

Domácí

Během následného tradičního Babišova proslovu o sobě odpůrci, kterých byl zhruba stejný počet jako jeho fanoušků, dávali vědět hlasitým pískáním, skandováním nejrůznějších hesel či provoláváním do megafonů. Jeden muž si dokonce přinesl hasičskou sirénu. Hned jej ovšem slovně umravnili přítomní členové antikonfliktního týmu, kteří úspěšně dohlíželi na slovní výměny mezi oběma tábory.

Na průběh mítinků nově kvůli rostoucímu počtu konfliktů mezi Babišovými fanoušky a odpůrci a stále rozjitřenější atmosféře dohlíží více policistů než v minulosti, připraveni jsou také členové antikonfliktního týmu.

„On (Babiš) má právo uspořádat mítink, vy máte právo vyjádřit nesouhlas. Hádáte se tu úplně zbytečně,“ uklidňoval například na poslední večerní expremiérově zastávce v Lokti jednu z dvojic člen týmu.

Foto: Novinky

Babišův karavan má další zastávku v Ústeckém kraji.

Ve čtvrtek, kdy Babiš opět po zhruba týdenní pauze vyrazil na cesty, většina zastávek proběhla bez problémů. Ve středočeské Unhošti na něj čekala zhruba dvacítka odpůrců, kteří v průběhu celého mítinku vyjadřovali svůj nesouhlas nepřerušovaným pískotem.

Vyhrocené Ústí

Expremiér opakovaně na všech zastávkách své voliče vyzýval, aby na podněty z druhého tábora nijak nereagovali.

O poznání vyhrocenější atmosféra byla na mítinku v Ústí nad Labem. Než vůbec na tamním Mírovém náměstí stihl Babišův karavan zaparkovat, strhla se potyčka mezi odpůrcem s píšťalkou a dvěma Babišovými příznivci. Jak následně Novinky zjistily, jedním z aktérů rozmíšky byl i asistent poslankyně ANO Evy Fialové.

Následně se zde odehrálo ještě několik jednotlivých roztržek mezi fanoušky a odpůrci. Například starší ženu Babišovi fanoušci povalili na zem a sebrali jí transparent. Značnou část případných střetů pak v samém zárodku potlačili členové antikonfliktního týmu, kteří vášně mezi oběma tábory krotili.

Aktérem šarvátky na Babišově mítinku v Ústí byl asistent poslankyně ANO

Krimi

K přísnějším bezpečnostním opatřením na mítincích ANO policie přistoupila v návaznosti na konflikty z minulého týdne, například v Borovanech policisté v civilu zaklekli autistického školáka, který utekl s reproduktorem.

O den dříve neuniformovaní policisté zadrželi a odvedli ženu, která protestovala proti Babišovi. Zákroky nyní policie prošetřuje, výsledek alespoň jednoho z nich by měl být znám v pátek odpoledne.

Video: Novinky

Andrej Babiš vyrazil se svým karavanem na předvolební kampaň.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám