Hlavní obsah

Osobnosti vyzvaly Babiše k odchodu. Vadí jim, že označil oponenty za fašisty

Skupina osobností vyzvala předsedu hnutí ANO a poslance Andreje Babiše k odchodu z veřejného života kvůli tomu, že bývalý premiér na jednom z mítinků hovořil o svých oponentech jako o fašistech a nacistech. Mezi signatáři výzvy jsou potomci bojovníků proti nacismu, příbuzní přeživších holokaust i někdejší disidenti z dob komunistické totality. Výzvu poskytl divadelník Břetislav Rychlík, který je jedním ze tří ručitelů za podpisy.

Foto: Novinky

Expremiér Andrej Babiš na předvolebním mítinku

Článek

„Jsme potomci a příbuzní těch, kteří byli během druhé světové války, v jednom z nejtragičtějších období naší země, zavražděni, mučeni, prošli peklem koncentračních táborů, bojovali, krváceli a nasazovali životy proti německému nacismu na východní i západní frontě, v domácím i zahraničním odboji. Vaše srovnání se nás hrubě dotýká a uráží naše rodiny,“ stojí ve výzvě.

Babiš totiž na jedné ze svých předvolebních akcí označil opoziční voliče za fašisty a nacisty. „To jsou fašisti a nacisti. To jsou voliči Spolu a PirSTANu. To jsou lidi, který jsou nebezpečný,“ prohlásil na mítinku v jižních Čechách Babiš.

Babiš nazývá odpůrce nacisty a fašisty. Vyhrocená situace a agrese ho ale přitom mrzí

Domácí

Signatáři nyní upozorňují na to, že Babišova slova zazněla v době, kdy pod záminkou údajné denacifikace vtrhla ruská vojska na Ukrajinu. „Cejchování“ pojmy nacista a fašista je tak podle výzvy v dané situaci mimořádně nebezpečné.

Kajícná pouť po táborech 

Jako jediné východisko vidí signatáři Babišův odchod z funkcí. Podle potomků přeživších holokaust by také expremiér mohl vykonat kajícnou pouť po někdejších nacistických koncentračních táborech v Evropě. Jsou prý připraveni vytyčit mu trasu.

Jako příklad k následování zmínili také rezignaci někdejšího premiéra a předsedy ODS Mirka Topolánka po kontroverzních výrocích o církvi, Židech nebo homosexuálech při fotografování pro časopis Lui.

K výzvě se podle Rychlíka připojil například bývalý letec RAF Jiří Pavel Kafka, herec Petr Forman, jehož prarodiče zemřeli v koncentračním táboře, nebo dramatik a signatář Charty 77 Milan Uhde. Také jeho prarodiče zavraždili nacisté.

Výzvu podporuje dále například Zdena Mašínová, dcera protinacistického odbojáře, jejíž bratři se postavili se zbraní v ruce také proti komunistickému režimu, a ředitelka Muzea romské kultury Jana Horváthová. Rychlík je vnukem protinacistických odbojářů a synovcem vězně gulagu, příslušníka československého armádního sboru v Sovětském svazu.

Babiš dorazil do Ústí. Odpůrci a příznivci se do sebe pustili

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám