Hlavní obsah

Tchajwanská firma potvrdila, že Česku daruje pět linek na výrobu roušek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ředitel tchajwanské společnosti Autoland Technology Kchuo Li-lin potvrdil, že jeho společnost daruje Česku pět linek na výrobu roušek. Věří, že by mohly být instalovány během listopadu. Uvedl to v dopise, který zaslal předsedovi Senátu Miloši Vystrčilovi (ODS).

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Předseda Senátu Miloš Vystrčil navštívil 4. září 2020 v Tchaj-peji inovační centrum Taiwan Tech Arena

Článek

O daru výrobních linek informovala tchajwanská média během návštěvy Vystrčila na Tchaj-wanu na začátku září. Otázka boje proti koronaviru byla jedním z témat návštěvy senátní, vědecké a podnikatelské delegace. Například při prohlídce Institutu pro průmyslový výzkum a technologie (Industrial Technology Research Institut - ITRI), největší výzkumné instituce na Tchaj-wanu, její zástupci Vystrčilovi řekli, že se díky institutu během několika týdnů podařilo na Tchaj-wanu připravit 90 výrobních linek na výrobu chirurgických roušek. Jejich produkce se tak zvýšila ze dvou milionů na 20 milionů denně. Tchaj-wanu se podařilo s pandemií díky řadě opatření vypořádat.

Kchuo v dopise Vystrčilovi píše, že jeho firma již do České republiky vyslala techniky a bude jednat s českou stranou ohledně technických podrobností. Zároveň ale poznamenává, že je potřeba vyřešit mnoho administrativních procedur, které vyžadují asistenci české vlády. Kchuo doufá, že se podaří vše dojednat co nejdříve, aby mohlo letadlo s linkami přistát v Praze do konce října. Instalovány by mohly být do poloviny listopadu.

Vystrčil: Tchaj-wan je ochotný ekonomicky vstoupit do Evropy přes ČR

Ekonomika

Spolu s firmou Autoland Technology se na daru podílí skupina významných průmyslových podniků z jižní části Tchaj-wanu.

Vystrčila za cestu na Tchaj-wan opakovaně kritizovali prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš (ANO). Ostře se proti ní ohradila Čína, která Tchaj-wan považuje za svou vzbouřenou provincii. Zastání naopak Vystrčil nalezl u části opozice či u některých evropských zemí a USA.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil končí návštěvu Tchaj-wanu

Svět

Předseda Senátu Miloš Vystrčil ve středu večer jednal s premiérem Andrejem Babišem (ANO) o obchodních příležitostech na Tchaj-wanu. Oba se dohodli na vytvoření pracovních skupin, které připraví možnosti spolupráce s Tchaj-wanem.

"Zároveň pan předseda (Vystrčil) požádal, aby premiér přizval ke schůzce ministry relevantních resortů," řekla řekla tisková tajemnice horní komory Sue Nguyen.

Reklama

Výběr článků

Načítám