Hlavní obsah

SZÚ stornoval seniorům termíny očkování. Chybí vakcíny

Novinky, Dominika Jeřábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní zdravotní ústav (SZÚ), který funguje jako očkovací místo, stornuje všechny své termíny od 8. února na očkování pro seniory starší 80 let, kterým se podařilo přihlásit do rezervačního systému. Jako důvod uvedl nižší dodávky vakcín, které avizovalo ministerstvo zdravotnictví. Podle šéfa resortu Jana Blatného (za ANO) jde však o chybu očkovacího místa.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Slyšel jsem o tom, ale není to problém centrálního systému. Muselo o tom rozhodnout očkovací místo. Jestli šlo o termíny, které byly s nějakým delším časovým odstupem, což jsme nedoporučovali, a teď zjistili, že na to nebudou mít vakcínu, mohlo se to stát,“ řekl Novinkám.

„Z mého pohledu je to chyba toho očkovacího místa,“ vzkázal na adresu SZÚ Blatný. Podle ministra by se měly termíny zájemcům nabízet maximálně s předstihem jednoho až dvou týdnů.

Naočkování nejrizikovější skupiny se opozdí asi o měsíc, řekl Blatný

Koronavirus

Rezervace termínů pro očkování byly oficiálně zahájeny v pátek 15. ledna, kdy se lidé mohli zaregistrovat na webu a rezervovat si případný vypsaný termín. Zbytek veřejnosti se měl začít registrovat 1. února, ale po oznámení o snížení dodávek premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že to nyní považuje za zbytečné.

Ústav nepočítal s omezením dodávek

V den spuštění rezervačního systému se totiž zároveň objevily první informace o omezení dodávek vakcín od společnosti Pfizer, které kvůli zvýšení výrobních kapacit potrvá do poloviny února.

Registrační systém pro všechny se od února otevírat nebude, řekl Babiš

Koronavirus

Podle mluvčí ústavu Kláry Dolákové však zařízení po celou dobu vycházelo z počtu dodávek, které mělo přislíbeno, a jakmile se objevily informace o jejich krácení, termíny se začaly rušit. „V rámci rezervačního systému byly dočasně stornovány rezervace od 8. února 2021, přesný počet zarezervovaných termínů nám není znám,“ řekla Novinkám.

Dále uvedla, že vzhledem k omezení počtu dodávek vakcín v příštích týdnech, které bylo signalizováno ze strany resortu, bylo zároveň dočasně pozastaveno přihlašování do rezervačního systému.

V případě, že by došlo ke změně, nabídne podle jejích slov ústav okamžitě volné termíny. „Figurujeme v tom jenom jako ten, kdo očkuje, a nikoli spravuje rezervačním systém,“ dodala Doláková.

Vakcínu na zdravotním ústavu dostali i úředníci

Koronavirus

Státní zdravotní ústav se v médiích v souvislosti s očkováním již objevil. Zařízení se zhruba 450 zaměstnanci dostalo koncem loňského roku 975 dávek vakcíny proti covidu-19 a pokyn, aby očkovalo co nejrychleji. Z toho důvodu však podle Seznam Zpráv dostali vakcínu i zaměstnanci a jejich příbuzní. Kvůli postupu při očkování následně rezignoval jeho ředitel Pavel Březovský.

Reklama

Výběr článků

Načítám