Hlavní obsah

Systém pro známky půjde pořídit za polovinu, slibuje Havlíček

Právo, Jiří Novotný
Praha

Předražená zakázka na IT systém a e-shop k elektronickým dálničním známkám, která v lednu stála post ministra dopravy Vladimíra Kremlíka (za ANO), už byla zrušena a soutěží se v otevřeném tendru. Cena by se tak měla snížit z původních 401 milionů na polovinu.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček při rozhovoru pro deník Právo

Článek

Ve Sněmovně to v úterý sdělil ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček (za ANO), který poslance informoval o současné situaci na ministerstvu dopravy (MD). Odmítl tvrzení opozice, že v tomto resortu panuje chaos.

„Resort dopravy si zaslouží řadu změn, jeho organizační struktura se musí zjednodušit. Ta nová by měla být hotova do konce února a na jejím základě bude vypsáno výběrové řízení na posty všech náměstků. Někdo z těch dosavadních může uspět, jiný ne,“ konstatoval Havlíček.

A je to venku. Tajná služba přiznala, že by dostávala fotky aut

Domácí

Reagoval tak na výtky předsedy poslaneckého klubu ODS Zbyňka Stanjury, jenž označil situaci nejen se zakázkou na elektronické známky, ale v celém resortu za zcela neúnosnou. Viní z toho především premiéra Andreje Babiše (ANO), který do řízení ministerstva příliš zasahuje.

Zabývat se tím má hospodářský výbor

Stanjura marně požadoval, aby se stavem panujícím na MD zabývala Sněmovna v samostatném bodě. Narazilo to ovšem na veto klubu ANO. Občanští demokraté proto začnou sbírat podpisy pro svolání mimořádné schůze Sněmovny k problematice dopravy.

Nejen ODS, ale i komunisté pochybují, že Havlíček bude schopen oba resorty, tedy dopravu i ministerstvo průmyslu a obchodu, uřídit. Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa je však třeba projednat celou situaci nejprve v hospodářském výboru Sněmovny a probrat tam s Havlíčkem jeho priority.

Vysvětlete chaos na ministerstvu dopravy. Opozice se chystá grilovat ANO

Domácí

Havlíček poslance ujistil, že se necítí být superministrem. „Na MD jsem si nepřišel dělat vizitku. Žádám ale, aby se hodnotily až mé výsledky, a ne způsob, jakým si to tam organizuji. Máte možnost do mě rok a půl až do voleb střílet, jsem připraven za své výsledky nést osobní odpovědnost,“ prohlásil Havlíček.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám