Hlavní obsah

Kauza se známkami zpřísnila schvalování IT zakázek

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Veškeré zakázky na informační technologie (IT) státních institucí v ceně nad šest milionů korun bude schvalovat odbor hlavního architekta eGovern­mentu na ministerstvu vnitra. Rozhodla o tom v pondělí vláda, která tak reagovala na skandál se zpackanou zakázkou na informační systém elektronických dálničních známek, kvůli níž přišel v minulém týdnu o post ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO).

Foto: Petr Horník, Právo

Dobrovolní programátoři v rámci veřejného hackathonu vyvíjejí nový IT systém elektronických dálničních známek.

Článek

„Pokud vznikne rozpor mezi úřadem architekta a zadavatelem, bude o zakázce informována vláda,“ sdělil novinářům premiér Andrej Babiš (ANO).

Specialisté státu na IT tak budou mít o zakázkách přehled, budou je moci propojovat a využívat různé synergie. „Informace jim budou povinně posílat ministerstva, příspěvkové organizace i státní podniky,“ upřesnil vládní zmocněnec pro informační technologie a digitalizaci Vladimír Dzurilla.

Hranice šest milionů korun byla podle něj zvolena proto, aby útvar hlavního architekta nebyl přetížen posuzováním malých zakázek. Kvůli návalu práce, který jej teď přesto čeká, zaměstná deset dalších lidí.

Stát ukončí všechny zakázky k elektronickým dálničním známkám

Ekonomika

Předraženou zakázku na IT systém a e-shop k elektronickým známkám uzavřel Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI) za 401 milionů korun s firmou Asseco Central Europe, aniž uspořádal řádnou soutěž a bez konzultace s útvarem hlavního architekta.

Jak informoval ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO), který od pátku řídí i ministerstvo dopravy, zakázka firmě Asseco už byla zrušena. Ukončeny a přepracovány budou i všechny další, které na elektronické dálniční známky probíhaly. Času na to ovšem moc není, vždyť elektronické dálniční známky mají být místo těch dosavadních papírových zavedeny už v lednu příštího roku.

E-shop už vyzkoušelo přes sto tisíc lidí

Částečnou náhradou za zakázku Asseco by mohl být nový e-shop elektronických známek, jejž ve dvou variantách od pátku až do nedělního večera vyvíjela v pražských Holešovicích skupina šedesáti programátorů. Šlo o dobrovolníky, kteří se do tohoto hac­kathonu přihlásili na výzvu podnikatele v oblasti IT Tomáše Vondráčka.

„E-shop je už volně přístupný veřejnosti na internetových stránkách ferznamka.cz. Vytvořili jsme všechny jeho veřejné části, které měl stát v zadání,“ sdělil Vondráček. Později doplnil, že testovací web za necelých 24 hodin od spuštění navštívilo na 180 tisíc lidí. Ti zde mohou skutečně nakupovat, za korunu, dvě nebo tři však získají jen symbolickou známku.

Za jeden víkend a zdarma. Vývojáři spustili systém, za který chtěl stát utratit 400 milionů

Ekonomika

Výtěžek poputuje na transparentní účet dětského Nadačního fondu Kolečko.

Část systému k dálničním známkám, která v původní zakázce podléhala utajení, si však musí stát zařídit přes firmy s bezpečnostní prověrkou, dodal Vondráček.

Po patřičném vyzkoušení, které potrvá několik týdnů, nabídnou programátoři svůj systém státu zdarma. Babiš jejich iniciativu velmi ocenil. Jak v neděli ujistil, v případě plné funkčnosti systému ho stát skutečně využije a následně vypíše soutěž na jeho provozovatele.

Nenormální! Babiše rozčílily okolnosti tendru na dálniční známky

Domácí

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám