Hlavní obsah

Systém na dálniční známky vyjde na 128 milionů, původně měl stát 400 milionů

– Praha
Novinky, zpe

Systém na elektronické dálniční známky vyjde nakonec 128 milionů. Původní zakázka, kvůli které skončil ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO), měla stát 400 milionů. O nové ceně po jednání vlády informoval nový šéf resortu Karel Havlíček (za ANO).

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO)

Článek

Ten navrhl spojit vybudování IT systému na elektronické dálniční známky a supervizi mýta. Projekt bude mít na starosti státní podnik Cendis.

„Kamerový systém, který bude instalován na mýtných branách, využijeme pro supervizi mýta, čímž jsme zrušili projekt, který byl pro komerční subjekt,“ uvedl Havlíček.

E-shop z hackatonu se testuje

V tendru Ředitelství silnic a dálnic na supervizi mýtného systému původně zvítězila firma CGI s nabídkou 215 milionů korun za desetiletý provoz. Havlíček zakázku zrušil.

Poslanci jsou s BIS spokojeni, chtěla sice čelní fotku všech aut, ale špiclování to prý není

Domácí

Zakázku na informační systém k dálničním známkám původně dostala firma Asseco Central Europe za 401 milionů korun. Zakázka byla po kritice ceny zrušena.

„V průběhu 10 let na tom ušetříme asi 200 milionů korun. Celý ten systém pořídíme asi o pul miliardy levněji,“ konstatoval v pondělí Havlíček.

Ministerstvo dopravy zatím neví, jestli využije e-shop, který v lednu na hackatonu vybudovali programátoři. „My to testujeme, ten systém je funkční, ale musí projít testem, jestli vydrží množství dat a nápor. Pokud se to podaří, tak bychom ještě ušetřili. Ale počítáme i s nějakým nákladem, kdybychom to paralelně dělali my. Budeme to vědět v rámci několika týdnů,“ dodal Havlíček.

Reklama

Výběr článků

Načítám