Hlavní obsah

Studentky cítí strach, bezmoc i výčitky

Jiří Mach, Právo, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozčarování z vývoje na Ukrajině, obavy o příbuzné, ale i výčitky vůči Západu, který podle nich nepostupoval dostatečně razantně. Takové myšlenky se honí hlavou ukrajinským dívkám na Masarykově univerzitě v Brně při pohledu na ruská vojska valící se jejich domovinou.

Foto: Právo

Julia Kolosenková při jedné z akcí na podporu Ukrajiny

Článek

„Ve čtvrtek ráno jsem to vnímala velice emocionálně, ale popravdě jsem to čekala,“ popsala Právu studentka mezinárodních vztahů a ukrajinistiky Julija Dumenková (24).

„Bylo to rozčarování, co se všechno děje. Přijde mi, že se dějiny zase opakují, politika nekonečného ustupování, až jako by Ukrajina byla obětována. Je nehorázné, že v 21. století, kdy se máme relativně dobře, kdy máme takové technické a civilizační vymoženosti, vám jeden stát překročí hranici a ukrojí kus země. Nereálné se stalo skutečností,“ vylíčila.

„Bojují, vlast máme jen jednu“

Domnívá se, že země Západu mohly pro její zemi udělat více, a hned zpočátku měly postupovat vůči Rusku razantněji.

„Třeba postihnout významné oblasti života těch bohatých Rusů měly hned,“ zdůraznila. Ale taky připustila, že na Rusko možná už žádné sankce neplatí, protože ho zajímá jen obnova impéria.

Mimořádná situace na Slovensku, do země přijíždí denně přes 10 tisíc Ukrajinců

Evropa

„Rusko by se mělo nejprve podívat, jak žijí lidé v jeho regio­nech. To by se divili, a najednou by měli dost práce, než aby zachraňovali lidi v ostatních zemích,“ dodala sarkasticky.

V Česku žije s rodiči už 11 let. Na Zakarpatské Rusi, odkud pochází, žijí její prarodiče.

Je nehorázné, že v 21. století vám jeden stát ukrojí kus země
Julija Dumenková, 24 let

„Máme o ně strach, rakety lítají i na západ,“ uvedla. Když se naskytne možnost, pokusí se je rodina dostat k sobě domů. Záleží však na tom, jestli budou cesty přes hranice možné.

Podle ní ale spousta Ukrajinců věří, že se jim podaří invazi Rusů odrazit. „Na Ukrajině je velká míra patriotismu, určitě budou připraveni bránit svou vlast, protože, jak se říká ‚vlast máme jen jednu‘,“ míní.

Další studentka ukrajinistiky Iryna Ravliuková (20) byla z nové situace evidentně v šoku. „Upřímně, ani nevím, co mám říct. Pořád čtu ty zprávy, mám z toho strach, jsou tam mí rodiče, kamarádi. Hned jak jsem se to dověděla, cítila jsem hrozný pocit bezmoci, že já jsem tady a nemohu nijak pomoct,“ řekla Iryna Právu.

V ulicích Kyjeva se bojuje, pod palbou je elektrárna

Zahraniční

Její rodina žije také v západní oblasti, ve spojení s ní je každou hodinu. „Předpokládám ale, že babička a dědeček už sem asi nepojedou, radši zůstanou doma. A rodiče nenechají babičku s dědečkem samotné. Já zůstávám tady, protože tam nikomu nepomůžu. Oni jsou klidní, že alespoň já jsem v bezpečí. Je to těžké,“ povzdechla si.

Také ona připustila, že ozbrojený vpád čekala, i když do poslední chvíle tomu nechtěla věřit.

„Tu situaci máme na východě už několik let, teď je to všude… Hodně lidí nás podporuje, univerzita a obyčejní lidé, ale Západ by měl konat nějak výrazněji,“ dodala.

Ukrajinci věří, že agresi dokážou odrazit. Tato víra je drží, že neutíkají a bojují
Julia Kolosenková, 26 let

Čerstvá absolventka univerzity Julia Kolosenková (26) od čtvrtečního rána na sítích informovala o převratném dění na Ukrajině a sdílela linky na sbírky pomoci ukrajinské armádě. Také svolávala přátele na demonstraci před ruským konzulátem v Brně.

„Můj otec, maminka a bratr bydlí poblíž Kyjeva. Otec řekl, že se tam střílí a že nevědí co a jak, ale zůstávají doma. Jsou vystrašení, jako já tady. Nemohu říct, že bych to nečekala, byli jsme morálně připravení, ale člověk má do posledního momentu víru v to, že se to nestane, i když všechno ukazovalo, že vše k tomu směřuje,“ popsala Právu.

Z Ukrajiny uprchlo už přes 120 000 lidí

Evropa

Mezi vrstevníky na Ukrajině má hned několik, kteří se nedokázali jen dívat na zprávy a rozhodli se nastoupit do domobrany.

„Aby mohli podpořit stát a zachránit svou vlastní zem. Ukrajinci věří, že agresi dokážou odrazit. Tato víra je drží, že neutíkají a bojují,“ uzavřela.

Reklama

Výběr článků

Načítám