Hlavní obsah

Stříkaček a jehel je na dva měsíce, ale v krajích jsou rozdíly

Právo, ada, nig

Česko má zásoby stříkaček a jehel potřebných pro očkování až na dva měsíce. Nehrozí tedy, že by se kvůli tomuto materiálu vakcinace zastavila. Řekl to ve středu po jednání ústředního krizového štábu jeho šéf a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Jako příklad uvedl očkovací jehlu, jejíž zásoby vystačí na 65 dní.

Foto: Novinky

Injekční stříkačky s vakcínami pro covid-19.

Článek

Reagoval tak na kritiku, že vakcíny nejsou státem dodávány zároveň s potřebným materiálem, a nemocnice tak musejí sahat do svých zásob. Jak uvedl, aktuálně je v ČR k dispozici 689 tisíc stříkaček a 793 tisíc jehel pro aplikaci. Pro ředění vakcíny je to téměř 1,4 milionu stříkaček a 687 tisíc jehel a více než 8,5 milionu mililitrů roztoku.

Zásobit se měly nemocnice samy

Podle Hamáčka jsou ale v zásobách v krajích rozdíly. Nejhůře jsou na tom na Olomoucku, Plzeňsku a v Moravskoslezském kraji.

Babiš: Naočkováno bylo až 75 tisíc lidí

Koronavirus

„Ústřední krizový štáb proto dohodl systém, na jehož základě se kraj nebo nemocnice v případě nedostatku materiálu obrátí systémem krizové komunikace na ministerstvo zdravotnictví. To poté zajistí zápůjčku do kraje ze zásob fakultních nemocnic,“ podotkl ministr vnitra. Jak dodal, koncem ledna nebo na začátku února by měly být k dispozici další statisíce materiálu ve státních hmotných rezervách.

Na to, že k vakcínám nejsou až na výjimku, kterou je zatím do Česka nedodávaná vakcína CureVac, přiloženy stříkačky a jehly, upozornil ale ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) již v půlce prosince při jednání vlády.

PES projde úpravou. A v březnu nejspíš znovu

Koronavirus

Nemocnicím proto tehdy doporučil, aby si zajistily jejich dostatek vlastní cestou od svých dodavatelů. Současně s tím varoval, že bude zvýšený zájem o tento materiál, protože se začne očkovat prakticky na celém světě, a tak hrozí, že ho na trhu bude málo.

Nejde přitom jen o stříkačky a jehly. Jde také o fyziologický roztok, rukavice, dezinfekce na kůži a náplasti, bez kterých se žádné očkování neobejde. Ty podle ministra nelze koupit cestou společného nákupu států Evropské unie, a zajištění bude tedy na Správě státních hmotných rezerv.

Nabídka Evropské komise na společný nákup materiálu k očkování přišla již v říjnu, ČR se k němu připojila až v prosinci. Dodávky z Číny podle Blatného do Evropy dorazí zhruba za dva měsíce. Do té doby musí vystačit nemocnice se svými zásobami, případně pomohou státní hmotné rezervy.

Vakcínu na zdravotním ústavu dostali i úředníci

Koronavirus

Evropská komise začala organizovat nákup již loni v létě. Česko podle Blatného nezávazně objednalo 1,8 milionu stříkaček s pevnou jehlou, 12 milionů stříkaček a 12 milionů jehel za zhruba 32,2 milionu korun. Ve státních rezervách by mělo být připraveno šest milionů stříkaček a stejný počet jehel. Spolu se stříkačkami a jehlami na natažení vakcíny a roztokem jde o materiál za téměř 18 milionů.

Vláda pro nákupy odsouhlasila a uvolnila z vládní rozpočtové rezervy až 700 milionů korun, z nichž se měl vedle lůžek a dýchacích přístrojů financovat právě i materiál potřebný k očkování.

Reklama

Výběr článků

Načítám