Hlavní obsah

Střelci chystají unikát pro celé generace

Na začátku byl nápad vybudovat centrum, které by nabídlo podporu a zázemí zájemcům o sportovní střelbu a bezpečnost s akcentem na výchovu dětí, příštích mistrů světa a olympijských medailistů. „Připravujeme skutečně unikát, jaký nemá nejen v Česku, ale ani v okolních zemích obdobu,“ zdůrazňuje otec myšlenky a šéf spolku Národní střelecké centrum František Matějka. Centrum má vyrůst u severočeských Lovosic.

Foto: Národní střelecké centrum

Vizualizace Národního střeleckého centra

Článek

Kdy se zrodil nápad na vybudování Národního střeleckého centra? Inspiroval jste se v zahraničí?

Všechno to začalo v roce 2019. Nepocházím z ozbrojených složek a jako civil jsem už čtvrt století držitelem zbrojního průkazu. Vnímal jsem určitou míru nesouladu mezi různými střeleckými skupinami. Chyběla mi větší podpora civilního střelectví a masovější podpora střeleckého sportu od útlého mládí.

Mnoho střelců si stěžovalo na určitou zkostnatělost nabízených služeb. Mrzelo mě, že se skvělé úspěchy českých střelců na světových soutěžích obratem neprojevily v kontinuálně podporované touze dětí jít v jejich šlépějích. Ale taky ze života vím, že pomocnou ruku najde člověk na konci vlastní paže, a že když někomu něco chybí, měl by zvednout zadek a jít něco udělat.

Základem bylo najít místo, ke kterému se dostanete velmi snadno celý rok.

V České republice máme jedny z nejlepších podmínek pro civilní střelectví a střelecký sport na světě. A protože koncept, který jsem měl v hlavě, jsem nenašel, a zároveň jsem do jisté míry patriot, přesvědčený, že máme světu co ukázat a čím ho inspirovat, rozhodl jsem se, že zkusíme udělat něco unikátního.

Polyfunkční edukativní nejen střelecký chrám třetího tisíciletí, na který bude moct být Česká republika hrdá. Vznikl zapsaný spolek Národní střelecké centrum a jako nevládní nezisková organizace, která spoléhá na vlastní práci a nezištnou náklonnost podporovatelů z řad lidí, firem, institucí a dárců, jsme začali s realizací.

Proč budete sídlit zrovna u Lovosic?

Místo jsem našel až na 84. pokus a byla to náhoda. Pět měsíců jsem denně objížděl potenciální místa v dojezdové vzdálenosti jedné hodiny od Prahy u hlavních tahů. Základem bylo najít místo, ke kterému se dostanete velmi snadno celý rok. Znal jsem všechny územní plány, inženýrské sítě, majetkové poměry, nálady v místech, existenci sportovních či mysliveckých spolků, náklonnost ve vedení měst a obcí ke střelectví obecně.

Až jsem jednou skončil v koloně aut kvůli vážné dopravní nehodě u nájezdu na dálnici D8. Vzal jsem si mobil do ruky a na realitním portálu zjistil, že půl kilometru od místa, kde jsem stál, dal někdo dva dny předtím nový inzerát na obrovské území mezi dálnicí a silnicí první třídy, v podstatě mezi dvěma oboustrannými sjezdy z dálnice. Přibližně 35 minut od Prahy. Pak to šlo už všechno jako po másle.

Foto: archiv, Právo

František Matějka

Získat potřebná povolení trvá roky, vám se to podařilo v neuvěřitelně krátkém čase...

Náš záměr skvěle přijalo vedení města Lovosice i stavební úřad. Okamžitě jsme pozemky koupili a pro naši myšlenku získali nejlepší profesionály v této zemi. Během několika málo měsíců jsme měli architektonickou a balistickou studii, stavební dokumentaci, první nadšené podporovatele a partnery. A přesně za rok a dva týdny od zakoupení pozemků jsme získali stavební povolení.

Zatímco mnoho lidí ze stavební branže kroutilo hlavami, že něco takového je tak rychle v této zemi vůbec možné, nejlépe to asi popsal referent stavebního úřadu. Ten prohlásil, že máme obrovskou kliku, že tomu vlastně vůbec nerozumím, protože kdybych tomu rozuměl a věděl, co mě čeká, nejspíš bychom vůbec nezačali. My jsme si prostě nepřipustili, že to nejde. A šli jsme za výsledkem.

Kolik by mělo vybudování centra stát a kde sháníte finance?

Celkové investiční náklady až do kolaudace budou 330 milionů korun. Jde primárně o investiční bankovní úvěr, skládání vlastních prostředků, podporu dodavatelských firem a z nezanedbatelné části dary fyzických a právnických osob.

Bohužel i na nás a některé naše podporovatele dolehly důsledky proticovidových opatření a máme v realizaci zpoždění. Proto jsme velmi rádi, že zejména podpora z řad lidí a firem ve formě finančních darů přes streleckecentrum.cz

/podpora pomalu roste.

Je skvělé vědět, že to, co děláme, dárci chápou a oceňují, stejně jako vnímají celospolečenský mezigenerační přesah našeho projektu. Účast dárců bude jmenovitě zvěčněna na pamětní desce u vchodu.

Kdy poprvé kopnete a vidíte už horizont otevření tohoto centra?

Děláme maximum možného i zdánlivě nemožného pro to, abychom nejpozději na jaře 2022 kopli do země. Výstavba na klíč potrvá podle dodavatelské firmy maximálně sedmnáct měsíců.

Co všechno Národní střelecké centrum nabídne, myslím nejen střelnice, ale i další zázemí?

Na více než 10 000 m2 užitné plochy nabídneme uvnitř ve čtyřech patrech 12 střeleckých úseků až do 100 m pro dynamickou střelbu, unikátní střelecké a sportovní vybavení, cvičnou arénu, trenažéry, učebny, šatny, sprchy, klubovny, parkování ve vlastním areálu, prostory pro rodiny s dětmi, občerstvení nebo muzeum. Je toho hodně.

Počítáte i se školami a sportovními střelci?

Bezpochyby. Prostor bude od rána do večera plný života. Budou se tu potkávat generace, předávat si svoje znalosti a zkušenosti a vyrůstat nové sportovní naděje. To je náš cíl.

František Matějka
Narodil se 4. listopadu 1970 ve Slaném a je bývalým českým podnikatelem, politikem a blogerem. Trvale žije v Mostě. Od roku 1992 podnikal a stál u zrodu řady projektů i petičních akcí s celospolečenským přesahem. V letech 2010, 2011 a 2012 byl zvolen blogerem roku iDNES.cz. V letech 2010 až 2017 byl místopředsedou Strany svobodných občanů, kterou spoluzakládal. Od dubna 2017 do května 2020 řídil Stranu nezávislosti České republiky, kterou založil. A právě v polovině roku 2020 se rozhodl jednou provždy pověsit politické ambice na hřebík a založit Národní střelecké centrum, které je jediné svého druhu na světě a které má ambici pomáhat lidem a státu v oblasti civilní bezpečnosti a sportu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám