Hlavní obsah

Stát v pátek opět utáhne šrouby kvůli koronaviru

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Klára Beranová

Situace ohledně vývoje nákazy koronavirem v České republice není dobrá. Ve středu to uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Jeho resort se proto chystá od pátku zavést další opatření. Týkat by se měla vnitřních akcí. Nově nebude možné prodávat na hromadné akce vstupenky na stání.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Článek

„Budeme muset přijmout další opatření, a to pravděpodobně od pátku. Týkat se budou hromadných akcí. Nebude možné prodávat nadále vstupenky na stání na hromadné akce, vždy bude muset být místo k sezení,“ sdělil Vojtěch v Poslanecké sněmovně.

Balili roušky pro seniory, ale ústa zakrytá neměli

Domácí

Situace podle něho není dobrá. „To je nesporný fakt. Reprodukční číslo je ve výši 1,59. Slibujeme si (od zpřísnění opatření) určité snížení či stabilizaci,“ dodal.

Detaily zřejmě představí na čtvrteční tiskové konferenci. Ta měla být původně ve středu, kvůli jednání v Poslanecké sněmovně ale byla odložena.

Hamáček: Bude 30 tisíc nemocných

To, že není situace dobrá, přiznal vzápětí i ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). „Nárůst je razantní. Chci upozornit, že pokud by mezidenní nárůst dál nerostl, tak bude na konci měsíce 30 tisíc nemocných. To je téměř dvojnásobný počet pacientů než dnes,“ prohlásil na plénu v dolní komoře.

Vláda zamázla mimořádnou schůzi Sněmovny. Opoziční show, glosoval Hamáček

Domácí

Podpořil proto rozhodnutí ministra Vojtěcha, které opětovně zavedlo roušky. „Musíme znovu přesvědčit naše občany, že ta nemoc není legrace. Bojím se, že se velmi rychle můžeme dostat do situace jako na jaře Itálie nebo jako dnes Izrael,“ varoval.

Poslanci ve středu odpoledne projednávají mimořádně téma koronaviru. Opozice na schůzi tepe vládu za to, že se na na podzimní pandemii nepřipravila.

„Vláda situaci podcenila. Jsme sedmou zemí v Evropě, která nejméně testuje. Nelze strkat hlavu do písku, situaci je potřeba čelit,“ uvedl například šéf poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

Srovnání s EU: Česko má hodně nakažených, testuje se ale méně

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám