Hlavní obsah

Stát půjčí bezúročně podnikatelům, kteří přišli o zisky kvůli koronaviru

– Praha • Aktualizováno
Novinky, zpe, ber

Firmám a podnikatelům, kteří doplatili na současnou situaci ohledně koronaviru, mají pomoci bezúročné půjčky až ve výši 15 milionů. Opatření, které by mělo platit od dubna, v pondělí schválila vláda. Novinky o tom informoval ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO)

Článek

„Jsme jedna z prvních zemí, která přijímá podporu podnikatelům. Jedná se o pomoc úvěrového charakteru, jakákoli malá a střední firma, která se dostane do problému, bude mít šanci získat tento úvěr,” sdělil na tiskové konferenci po jednání vlády Havlíček (za ANO).

Žadatelé o bezúročnou půjčku budou muset prokázat, že se jich konoravirus bezprostředně dotkl. „Bude se jednat o podniky, které budou mít ztížený export a import. Pokud podnik prokáže finanční újmu, bude mít velkou šanci, aby získal 90 % zdrojů, o které přišel,” dodal Havlíček.

Zlomový případ, u pražského taxikáře není jasný zdroj nákazy

Koronavirus

Nárok na tento úvěr dostanou tak například podniky, které mají přímé obchody vázané na země s největšími problémy, jako je Itálie, Čína nebo Jižní Korea.

Půjčka až 15 milionu korun 

Žádosti bude posuzovat Českomoravská záruční a rozvojová banka. Podnikatelé mohou dostat bezúročnou půjčku až do výše 15 milionů, minimální částka je 500 tisíc korun.

„Když například bude firma, která chtěla mít výstavu v Miláně, zaplatila za ni 650 tisíc korun, ale ta výstava se zrušila, tak bude moci získat 90 procent z té částky. Nedostává to jako dotaci, ale bezúročný úvěr. Splácet může začít až za rok a může se to rozložit do dalších dvou let,“ uvedl pro příklad Havlíček. Vláda chce prý podpořit menší firmy, které přicházejí o hotovost.

Vláda vyčlenila na půjčky 600 milionů korun. Pokud o ně bude zájem a firmám to pomůže, podle Havlíčka by se mohla suma ještě navýšit.

Kabinet také v pondělí odklepl nákup 190 tisíců respirátorů. Ty by měl dostat primárně nemocniční personál a zdravotníci, kteří pracují v terénu. „Prioritně musíme připravit na koronavirus lékaře v 1. linii, v dalších dodávkách ale myslíme i na sociální služby,“ napsal na Twitter ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Nákupem vláda reaguje na nedostatečný počet respirátorů na domácím trhu. Ty nejsou dostupné v kamenných obchodech ani na internetu. Sehnat nelze ani dezinfekci a antibakteriální či alkoholové gely na ruce. Minulý týden také ministerstvo zdravotnictví kvůli nedostatku respirátorů zakázalo jejich vývoz do zahraničí.

Reklama

Výběr článků

Načítám