Hlavní obsah

Stát hradí běžencům pojištění rok, i když odjedou

Ačkoli někteří uprchlíci v Česku nezůstávají a odjedou, stát za ně bude platit veřejné pojištění celý rok. Sněmovnímu zdravotnímu výboru to ve středu řekl šéf státní kasy Zbyněk Stanjura (ODS), který se výboru účastnil vůbec poprvé.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Je to horší zpráva pro státní rozpočet, ale dobrá pro systém zdravotního pojištění,“ podotkl. „Pracujeme s počtem udělených víz. Také může někdo na pár měsíců odejít do Polska a pak se vrátit a systém by se tím rozkolísal,“ dodal s tím, že data o pohybu běženců nejsou online.

Zdůraznil, že náklady s tím spojené letos neohrozí rozsah a kvalitu zdravotní péče pro české občany. Podle odhadů pošle stát za 250 tisíc uprchlíků pojišťovnám asi 4,5 miliardy korun. Pojištění bude stát platit všem, kteří získali vízum, po dobu 12 měsíců, a to i ve chvíli, kdy Česko opustí, pokud se před odjezdem neodhlásí.

Praha volá po přerozdělení uprchlíků

Domácí

Na příchozí uprchlíky v produktivním věku, tedy od 18 do 60 let, kteří získají roční vízum a s ním i přístup k veřejnému zdravotnímu pojištění, se vztahují stejná pravidla pro čerpání pojištění jako na české občany.

Podle náměstka ministra zdravotnictví Jakuba Dvořáčka by se po 180 dnech bez nalezení práce, pokud jim v tom nebrání objektivní příčiny, měli přihlásit na úřad práce. „Základním cílem je, aby nevznikal černý trh práce,“ řekl.

Ambulance pro děti z Ukrajiny

Poslanci řešili i zaměstnávání ukrajinských zdravotníků. Podmínkou pro jejich zařazení do běžné práce bez dohledu je složení aprobačních zkoušek v češtině.

Na jazykové kurzy přes resort zdravotnictví se v Praze přihlásilo 350 zájemců, v Brně čtyři desítky, sdělil náměstek. V příštím týdnu mají ve spolupráci s kraji vzniknout v nemocnicích s lůžkovou pediatrickou péčí první ambulance pro dětské pacienty z Ukrajiny, díky čemuž by se měly rozšířit kapacity pediatrů, uvedl Dvořáček. Děti tvoří asi třetinu ze všech příchozích uprchlíků.

Náklady na léčbu Ukrajinců podle VZP až sedm miliard

Ekonomika

Předpokládá se, že půjde o lokality v blízkosti větších měst, kde je uprchlíků nejvíc. Náklady na péči o uprchlíky se začínají podle ministra Vlastimila Válka (TOP 09) pomalu vracet.

Ačkoli v Česku obdrželo vízum a s ním i přístup k veřejnému pojištění přes 340 tisíc uprchlíků, asi 50 tisíc z nich už peníze do systému vrací, jelikož si našli zaměstnání. Odhaduje se, že asi 140 tisíc Ukrajinců Česko opustilo.

Podle Dvořáčka přibyli pa­cienti s vážnějšími onemocněními. Zdravotní systém to podle něj ale zvládá. Pokud by hrozilo vyčerpání kapacit, osloví Česko další evropské státy s žádostí o přerozdělení pacientů. „Zatím v tomto stavu nejsme,“ ujistil.

Reklama

Výběr článků

Načítám