Hlavní obsah

Praha volá po přerozdělení uprchlíků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Stanové městečko v pražské Troji, které otevřelo minulý čtvrtek, přestává stačit. Centrum určené pro uprchlíky z hlavního nádraží už skoro dosáhlo plné kapacity 150 lidí. Praha v čele s primátorem Zdeňkem Hřibem (Piráti) proto volá po přerozdělování uprchlíků. Primátor upozornil, že jich je v Praze čtyřikrát víc než v ostatních krajích.

Praha volá po přerozdělování uprchlíkůVideo: Novinky

 
Článek

První den fungování, v sobotu 14. 5., stanové městečko přijalo 77 lidí, o pár dní později už jich v Troji bylo 142. Uprchlíci zde dočasně pobývají, než se rozhodne o nároku na udělení víz dočasné ochrany. Mnoho z nich má totiž zároveň maďarské občanství, a proto jim není automaticky udělen azyl.

Praha postavením stanového městečka řeší neúnosné podmínky uprchlíků na hlavním nádraží, které může maximálně denně zajistit tři sta lidí, podle zástupců iniciativy Hlavák ale jejich počty dosahují pěti set.

Foto: Novinky

Praha volá po přerozdělování uprchlíků.

Stovky uprchlíků na pražském hlavním nádraží žily a stále žijí v nehumánních podmínkách. Dobrovolnické organizace hlásily nedostatek hygienických potřeb, oděvů, ale také jídla. Uprchlíci, převážně romského původu, musejí spát na zemi, mnozí z nich jsou děti a patří mezi ně také těhotné ženy. Situací se od minulého úterý začala zabývat Poslanecká sněmovna a ministr vnitra Vít Rakušan přislíbil zajištění nového ubytování. Tím se stalo i stanové městečko v pražské Troji.

Stanové městečko pro uprchlíky v Troji přijalo první den fungování 77 lidí

Domácí

Nové ubytování v Troji ale podle Organizace pro pomoc uprchlíkům dosud využilo jen sedmnáct lidí z hlavního nádraží. Kapacitě tak příliš neulevilo. Ministr vnitra to ale ve vyjádření pro ČTK rozporoval, podle něj pouze někteří uprchlíci nejprve zamířili do asistenčního centra a až poté do stanového městečka.

Foto: Milan Malíček, Právo

V pražské Troji bylo dokončeno stanové městečko pro uprchlíky.

Rakušan: Řešení se rýsuje

Rakušan v úterý po jednání vlády novinářům řekl, že o situaci během dne jednal. „Řešení se rýsuje, má ale nejprve projít krizovým štábem hlavního města,“ uvedl. Ten by se měl sejít podle něj ve středu.

„Primátor mi slíbil, že do té doby nebude dělat unáhlené kroky,“ doplnil. Narážel tak na slova primátora o možném uzavření asistenčního centra ve Vysočanech, čímž by se přesměrovala část uprchlíků do jiných krajů.

Vláda chce nouzový stav další měsíc

Domácí

V Praze totiž podle primátora lze vidět až čtyřnásobný rozdíl v počtu uprchlíků na sto tisíc obyvatel oproti ostatním krajům.

„Musíme společně hledat řešení. Nepomůže, abychom si něco vzkazovali přes média a dělali kroky, které vypadají jako ultimátum,“ řekl k tomu novinářům v úterý premiér Petr Fiala (ODS).

Ve hře je tak změna vyplacení dávky uprchlíkům, která by z peněžní podoby přešla do naturální. Zastavit by se tak mohla jejich hlavní motivace pro příjezd. Vláda se chystá návrh projednat ve středu.  

Reklama

Výběr článků

Načítám