Hlavní obsah

Stát bude munici z Vrbětic odvážet i bez souhlasu skladujících firem

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

O tomto víkendu začne pravděpodobně odvoz munice z areálu ve Vrběticích do armádního skladu v Květné na Svitavsku. Soukromé firmy si mohou materiál odvézt do vlastních skladů. Pokud to neudělají, bude munice přesunuta i přes jejich nesouhlas, uvedl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Foto: Jiří Růžička, Právo

Vyskladňování areálu, kde loni vybuchly dva muniční sklady, začalo 2. února.

Článek

„Dneska vláda rozhodla o tom, že firmy mají šanci buď si odvézt materiál na základě své iniciativy do vlastních skladů. Pokud tak neučiní, tak pravděpodobně od soboty otevíráme Květnou a tento materiál tam převezeme, případně i bez souhlasu firem,“ řekl ve středu novinářům ministr vnitra Milan Chovanec.

„Nebudeme čekat na to, jestli uzavřou nájemní smlouvy. Ta jednání dneškem skončila a stát dostal nástroj k tomu, aby mohl plynule převážet materiál z Vrbětic i bez toho, aby firmy byly ochotny uzavřít nájemní smlouvy,“ dodal.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V sobotu odvezou 120 tun

Stát pak bude veškeré náklady na převoz po firmách vymáhat. Počínaje středou dostal podle Chovance velitel zásahu možnost stanovit firmám datum odvozu, a pokud do tohoto data materiál neodvezou, přemístí munici hasiči do Květné. V sobotu by se mělo odvézt prvních 120 tun munice.

Chovanec zároveň potvrdil, že na místo vybuchlého areálu pojede v sobotu s ministrem financí Andrejem Babišem, aby mu ukázal, nač jsou zapotřebí zhruba čtyři desítky miliónů, o které žádá a které se mu Babiš zdráhá dát. „Chceme mu jasně doložit každou korunu, kterou potřebujeme,“ řekl Chovanec.

Ve Vrběticích vybuchl loni v říjnu sklad číslo 16 s 58 tunami vojenského materiálu včetně munice a v prosinci sklad 12 s 98 tunami vojenského materiálu. Policie obě události vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení.

Reklama

Výběr článků

Načítám