Hlavní obsah

Stáhnout okénko, nastavit rameno. První drive-in očkovací centrum v Česku je v Plzni

Jakub Dulínek, Natálie Lošková, Novinky, Natálie Lošková, jdu
Plzeň

Plzeňská nemocnice Privamed v pondělí spustila na svém parkovišti průjezdné neboli drive-in očkovací místo. Jako první v Česku tak umožňuje lidem nechat se naočkovat přímo z auta. Podobné drive-iny fungují i v zahraničí, ten plzeňský by při plné kapacitě měl zvládnout naočkovat až 1200 lidí denně.

V Plzni funguje první drive-in očkovací centrum v ČeskuVideo: Novinky

 
Článek

„K pátku 14. května jsme ukončili očkování v budově jednodenní chirurgie, protože už se rozjela plánovaná péče a nechtěli jsme, aby docházelo k míchání pacientů,“ vysvětlila důvod nového očkovací místa mluvčí nemocnice Eva Milerová.

I ti, kteří již v nemocnici dostali první dávku, si tak pro druhou přijdou nebo přijedou k novému očkovacímu místu nemocnice, které se nachází na parkovišti vedle hlavní budovy nemocnice.

Postup je velmi rychlý a jednoduchý. Stačí zaparkovat auto, stáhnout okénko, podepsat informovaný souhlas a nastavit rameno pro vpíchnutí vakcíny.

„Sestřička se vyptá společně s paní doktorkou na případné nemoci a následně pacienta v autě naočkuje. Klient počká přibližně půl hodiny a může odjet,” popsala průběh očkování koordinátorka očkovacího místa Jana Vyoralová.

Foto: Novinky

Očkování trvá jen pár minut, pacient následně čeká asi 30 minut, zda se nedostaví vedlejší účinky.

Podobný postup čeká i ty, kteří se do centra dostaví pešky. Pro ně je na místě připraven stan s čekárnou a veškerým potřebným zázemím.

Očkovací místo je určené pro všechny, kteří se předem zaregistrují v centrálním registračním systému ministerstva zdravotnictví. „Primárně slouží těm, kteří se bojí prostředí nemocnice, pro chronicky nemocné pacienty, pro imobilní a pro ty, kteří z nějakého důvodu nechtějí přijít do styku s okolím,” doplnila mluvčí nemocnice.

„Pocity jsou velice příjemné, je to bezbolestné. Určitě drive-in očkování každému doporučuji, je to bez čekání. Trvalo to tak půl minuty. Teď akorát musíme chvíli setrvat, aby se nedostavila vedlejší reakce,” popsal v úterý muž, který na očkování dorazil autem.

Foto: Novinky

Vakcínu dostanou lidé přímo v autě. Ti, co přišli pěšky, se mohou nechat naočkovat ve stanu.

„Je to pohodlné a rychlé. Určitě je to lepší než velká očkovací centra. Mimo jiné je to pod širým nebem, takže se tu ty viry tolik nekumulují,” doplnila další naočkovaná.

V současné době v plzeňské nemocnici očkují vakcínou Pfizer asi 300 lidí denně, v případě dostatku vakcíny a zájmu ze strany lidí jsou tu schopni kapacity navýšit až na 1200 lidí za den.

Podobná drive-in očkovací místa fungují například v Izraeli či ve Velké Británii. České nemocnice mají podobnou zkušenost s odběrovými místy pro testování na koronavirus, plzeňská nemocnice je ale první v Česku, která přímo z auta nabízí i očkování.

Reklama

Výběr článků

Načítám