Hlavní obsah

Srovnejte si ministry kvůli Ukrajině, žádá Klaus Fialu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý prezident Václav Klaus v pondělí požádal premiéra Petra Fialu (ODS), aby si srovnal ministry kvůli situaci na Ukrajině. Klaus to jménem svého institutu napsal v otevřeném dopise. Reagoval tak zřejmě na nedávná slova ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti), že se Evropa obejde bez ruského plynu.

Foto: Institut Václava Klause

Bývalý prezident Václav Klaus

Článek

„Už bylo dost politických vytáček, šíření paniky a přilévání oleje do ohně. Odmítáme pokusy zapojovat Českou republiku do vojenské eskalace konfliktu, dodávat do jeho ohniska zbraně, podílet se na zvyšování napětí, jakož i zneužívat konflikt kolem Ukrajiny v domácím vnitropolitickém zápase,“ napsal Klaus.

Dále se tak obrátil na Fialu, aby „zajistil zodpovědné a důstojné vystupování jednotlivých členů vlády“.

Pohledem Thomase Kulidakise: Ministr Lipavský si mydlí schody

Komentáře

Zároveň by se měl premiér podle něj zasadit o jednání všech zainteresovaných stran, a to mimo jiné s cílem naplnit vyjednat bezpečnostní záruky pro všechny zúčastněné strany konfliktu.

Klaus také Fialovi vyčetl „pasivitu“ vůči tomu, co na Ukrajině a kolem ní se odehrává. „Konflikt na Ukrajině je dlouhodobě největší bezpečnostní hrozbou na našem kontinentě. Probíhající vojenská eskalace ohrožuje celou Evropu, včetně České republiky,“ apeloval.

Lipavský: Putin dal Evropě vánoční dárek. Ukázal, že ruský plyn nepotřebuje

Evropa

Pravděpodobně tak také reagoval na únorové vyjádření šéfa diplomacie Lipavského z Pirátů, který v rozhovoru pro agenturu Reuters prohlásil, že stupňováním napětí na hranicích s Ukrajinou ruský prezident Vladimir Putin Evropu obdaroval. Podle něj jí ukázal, že se obejde i bez ruského plynu.

Realita je však podle expertů taková, že EU by se s odstávkou ruských dodávek vyrovnávala jen velmi obtížně.

Mluvčí vlády Václav Smolka napsal Novinkám, že se dopisem bude teprve zabývat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám