Hlavní obsah

SPOLU představila tým k řešení epidemie covidu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koalice SPOLU představila tým, který by měl pomoci v boji proti epidemii covidu, která je v posledních týdnech opět na vzestupu. Vede ho vakcinolog Roman Chlíbek, má celkem 28 členů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vakcinolog Roman Chlíbek

Článek

„Tým bude k dispozici současné i budoucí vládě k diskusi nad vývojem pandemie covid-19. Společným cílem této skupiny je pomoci ministerstvu získat stanovisko expertů z různých spekter, kteří však budou dávat dohromady jednotné názory. Skupina bude vystupovat formálně pod názvem Národní institut pro zvládnutí pandemie,” uvedla koalice SPOLU. Skupina je podle ní apolitická a dál se počítá s jejím rozšiřováním.

Kromě Chlíbka jsou v týmu jména, která se v souvislosti s řešením pandemie objevovala už v minulých měsících. Jde například o epidemiology Rastislava Maďara, Petra Smejkala, který vedl už někdejší poradní tým MESES. Členem je například i imunolog Vojtěch Thon, ředitel ÚZIS Ladislava Dušek nebo šéf Ústavu molekulární a translační medicíny Marian Hajdúch.

Členkou je například i datová analytička Lucia Houfková, Renata Ciupek z krajské hygienické stanice v Brně, Hana Roháčová z kliniky infenčních nemocí Nemocnice na Bulovce.

ON-LINE: Přibylo 5824 nově nakažených

Koronavirus

Praktické lékaře reprezentuje ve skupině předseda jejich sdružení Petr Šonka, přednosta Ústavu všeobecného lékařství Bohumil Seifert nebo členové České vakcinologické společnosti Hana Cabrnochová a Daniel Dražan.

V týmu není hlavní hygienička Pavla Svrčinová.

Babišově vládě pomáhá Rada vlády pro zdravotní rizika

Premiér Andrej Babiš (ANO) řekl, že hlavně očekává, že bude zachována kontinuita. Jeho vládě s postupem proti epidemii radí Rada vlády pro zdravotní rizika. V jejím čele je on sám. Místopředsedy jsou ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a ministr vnitra Jan Hamáček. V radě je jeden odborník na epidemii, a to Petr Smejkal. Dále pak náměstek VZP, ministr obrany a předseda asociace krajů.

Z osmičlenné rady je v novém poradním týmu koalice SPOLU pouze epidemiolog Smejkal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám