Hlavní obsah

Soudce s psychickými problémy druhou šanci nedostal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před třemi lety přišel o talár soudce Okresního soudu v Jindřichově Hradci Jan Tichý. Kárný senát Nejvyššího správního soudu (NSS) jej funkce zbavil kvůli psychickým problémům. Soudce totiž pod vlivem své nemoci upadal do dlouhého přemítání nad alternativní historií a nedokázal se soustředit na své případy.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Ve čtvrtek se Tichý pokusil verdikt soudu zvrátit, ovšem se svým návrhem na povolení obnovy řízení neuspěl. Ve svém návrhu předestřel dlouhou řadu argumentů a snažil se dokázat, že byl postu zbaven v rozporu s právem.

„Samotná pracovní neschopnost v jakémkoli rozsahu, bez toho, že by způsobila nějaké následky na kvantitě či kvalitě vykonávané práce, není důvodem pro uložení jakéhokoli ochranného opatření, natož potom pro odvolání z funkce.

Opačný názor by znamenal, že i pokud mám senát ve vzorném pořádku a všechny úkony činím včas a správně, přesto bych měl být vyhozen z justice pouze proto, že jsem příliš často v pracovní neschopnosti,“ uvedl Tichý.

Soud neuznal odvolání, chybu přiznal až po urgencích

Stalo se

„Není to divadlo“

„Pokud se mnou předestírané skutečnosti a argumenty v řízení nijak neprojevily a soud se s nimi nijak nevypořádal a zcela je ignoroval, táži se, k čemu je vlastně taková obhajoba dobrá. Stejně přínosné by bylo, kdybych se doma hájil do zdi. Kárný senát mi svým postupem sděluje: Kecej si, co chceš, my na to kašleme a naložíme s tebou, jak se nám zachce,“ dodal bývalý soudce.

U NSS promluvila i před­sedkyně jindřichohradeckého okresního soudu Eva Svobodová. „Nejsou dány podmínky pro povolení obnovy řízení. Naše profese je službou lidem, je svým způsobem výjimečná, a je spravedlivé, že nároky na její výkon jsou vysoké. Jakkoli mohu lidsky chápat, že je někdo nemocný, tak někdy v takovém stavu funkci soudce prostě vykonávat nemůže,“ prohlásila.

Ani kárný senát NSS v čele s Miluší Doškovou neměl pro Tichého pochopení. Došková nejprve Tichého zeširoka přednášejícího své námitky napomenula s tím, že jednání nemá být divadlem pro veřejnost, aby posléze oznámila, že návrhu nevyhoví.

„Důvodem k odvolání z funkce byl psychický stav,“ zdůraznila Došková s tím, že obnova řízení by se mohla uskutečnit tehdy, pokud by byl psychický stav posouzen nesprávně nebo se dramaticky zlepšil. Nic takového ale Tichý nedoložil.

Reklama

Výběr článků

Načítám