Hlavní obsah

Soud neuznal odvolání, chybu přiznal až po urgencích

Stát si za svým se vyplatí. Přesvědčil se o tom i Pavel K. z Jihomoravského kraje, který loni podal k Okresnímu soudu Brno-venkov odvolání kvůli exekuci. Zaslal ho e-mailem a připojil elektronický podpis, jak byl zvyklý. K jeho překvapení ale soudkyně Denisa Georgesová odvolání neuznala s odůvodněním, že elektronický podpis schází.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na základě dotazů redakce Práva se ukázalo, že Pavel K. má pravdu, a soud své rozhodnutí nakonec přislíbil změnit.

Podle advokáta Pavla Uhla spolupracujícího s Člověkem v tísni přitom odvolání, u něhož nebyl připojen elektronický podpis, může průběh řízení z hlediska člověka v exekuci dost komplikovat.

Soud zprostil exředitele Lesů ČR Szóráda obžaloby z porušení konkurenční doložky

Krimi

„K takovému podání se nepřihlíží. Je to, jako by nebylo podáno,“ konstatoval Uhl. Jinými slovy, pokud například člověk vede spor o pravost exekuce, může svou věc v krajním případě i prohrát.

V případě Pavla K. se jednalo o odvolání z 21. února loňského roku. „Se soudem podobným způsobem, tedy e-mailem s využitím elektronického podpisu, komunikuji už jedenáct let, samotný podpis pak využívám ještě déle. Do té doby soud podpis akceptoval bez jakýchkoliv problémů,“ podivuje se muž nad postupem soudu.

Obrat přinesl až další doklad

Vykládá si to jako projev zvůle ze strany soudu, protože podle jeho slov na základě stejně podepsaných odvolání zrušil nadřízený soud rozsudky soudkyně jako nezákonné. S Okresním soudem Brno-venkov začal Pavel K. okamžitě jednat, a to jak osobně, tak písemně, avšak bezvýsledně.

A podobně zprvu dopadlo Právo poté, co se Pavel K. na redakci obrátil s prosbou o pomoc. Svá tvrzení přitom doložil kopií (printscreeny) e-mailu včetně přiloženého elektronického podpisu k němu.

Exekucí loni přibylo

Ekonomika

„K odvolání podanému elektronicky nebyl připojen žádný elektronický podpis (tělo e-mailu ani přílohy nebyly podepsány žádným elektronickým podpisem),“ odpověděla nejprve Právu předsedkyně soudu Jana Lorencová.

Následně se rozvinula zdlouhavá korespondence, která ale stále končila ve slepé uličce, dokud Pavel K. v počítači nenašel ještě vlastní fotografii úředního záznamu o svém elektronickém podpisu u odvolání.

Mylně  vyhodnocený záznam?

Až po jeho předložení Právem soud zcela obrátil. „Po přezkoumání věci došlo ke zjištění, že byl nedopatřením mylně vyhodnocen záznam o ověření elektronického podání doručeného na elektronickou podatelnu,“ odpověděla Lorencová s tím, že e-mail skutečně byl elektronicky podepsán.

VZP odpustila v rámci milostivého léta penále za 479 milionů

Ekonomika

„V současné době probíhá náprava situace a jsou činěny kroky k neprodlenému předložení spisu Krajskému soudu v Brně s odvoláním,“ dodala Lorencová.

Pavel K. má pochybnosti, že šlo o nedopatření. „Dvakrát jsem měl s předsedkyní jednání, spis ležel ve vedlejší místnosti. Mohla do něj nahlédnout, dokonce jsem ji k tomu vyzýval, ale ani jednou se o to nepokusila,“ řekl Právu. V dané věci proto podal i trestní oznámení. Mrzí ho také, že se mu soud ani neomluvil, natož aby se pokusil ho odškodnit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám