Hlavní obsah

Soud zamítl žalobu školačky proti povinným rouškám

Praha

Městský soud v Praze včera zamítl žalobu proti povinnému nošení roušek ve školách, kterou na ministerstvo zdravotnictví podala prostřednictvím své matky sedmiletá školačka. Podle soudu je povinnost vyhlášená kvůli epidemii nového koronaviru přiměřená situaci a úřad ji logicky odůvodnil. O verdiktu informoval server iDNES.cz.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Žaloba podaná loni na podzim směřovala proti čtyřem opatřením ministerstva. Dívce mimo jiné vadilo to, že jako žákyně první třídy musí nosit ve škole roušku povinně, zatímco jen o rok mladší děti v mateřské škole takovou povinnost nemají.

Advokát žalobkyně David Záhumenský také argumentoval tím, že ministerstvo neodpovědělo na dotaz, jakou studií může podložit neškodnost dlouhodobého nošení roušek či respirátorů u dětí.

Rodiče žalují školu. Kvůli rouškám

Domácí

Podle verdiktu soudkyně Ivanky Havlíkové ale ministerstvo logicky vysvětlilo, proč mohou roušky přispět ke snížení nemocnosti a úmrtnosti a ke snížení ekonomických ztrát souvisejících s nemocí covid-19.

Povinnost nosit roušku je přiměřená nastalé situaci
soudkyně Ivanka Havlíková<br />

„Povinnost nosit roušku je přiměřená nastalé situaci v porovnání se zájmem na ochraně života a zdraví obyvatel České republiky,“ uvedla soudkyně. Ministerstvo podle Havlíkové stanovilo řadu výjimek, které jsou významné i logické. „Opatření se soudu nejeví jako nepřiměřeně tvrdé,“ uzavřela soudkyně.

Roušky vadí žákům i starším učitelům. Raději výuku na dálku, zaznívá ze škol

Koronavirus

Městský soud v Praze podle informací severu iDNES.cz vyhověl zatím jen dvěma žalobám podaným na proticovidová opatření ministerstva zdravotnictví. Loni v dubnu šlo o nedostatečně odůvodněné omezení pohybu a prodeje, v listopadu pak správní senát zrušil z podobného důvodu rozšíření povinnosti nosit roušky venku. V obou případech dostal resort čas na nápravu, a nařízení tak v praxi nepřestala platit.

Reklama

Výběr článků

Načítám