Hlavní obsah

Rodiče žalují školu. Kvůli rouškám

Právo, Denisa Doležalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český Těšín

Masarykova základní a mateřská škola v Českém Těšíně na Karvinsku na konci ledna zjistila, že na ni rodiče jedné z žákyň třetí třídy podali žalobu. Rodičům vadí to, že jejich dcera musí celý den ve škole povinně nosit roušku. Upozorňují, že to ohrožuje její zdraví.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Ilustrační foto

Článek

„Překvapilo mě to, protože jsem s těmi rodiči tu záležitost řešil telefonicky už vloni. Svou stížnost na povinné nošení roušky ve škole mi poslali 26. listopadu. Hned jsem jim volal a měl jsem za to, že jsme se domluvili. I písemně mi napsali, že situaci chápou a budou nošení roušek respektovat,“ sdělil Právu ředitel žalované školy Michal Nešporek.

Dodal, že se rodičům snažil vysvětlit, že on není oprávněn povolovat jakékoliv výjimky z opatření ministerstva zdravotnictví.

Ředitel nic nezmůže

„Nejsem kompetentní osoba k řešení tohoto stavu. My jsme povinni tato nařízení dodržovat,“ uvedl ředitel s tím, že ihned poté, co obdržel od soudu usnesení o tom, že je škola v této věci žalována, tak se obrátil na ministerstvo školství.

„Zatím jsem ale od ministerstva školství nedostal žádnou reakci ve smyslu, jestli mi poskytnou nějakou podporu. Podpořil mě můj zřizovatel, tedy město Český Těšín. Z ministerstva školství mi poděkovali za to, že jsem je o situaci informoval,“ reagoval Nešporek. K jeho rukám od září přišly celkem tři stížnosti na celodenní povinné nošení roušek ve škole. Na soud se obrátili ale jen rodiče zmíněné žákyně, která je nyní na distanční výuce.

„Dvě stížnosti, které mi přišly, měly totožný text,“ upozornil Nešporek.

Do škol se děti vrátí nejdříve na konci února, řekl Plaga

Domácí

Podle informací Práva Krajský soud v Ostravě žalobu rozdělil na dvě části. Jedna míří na českotěšínskou základní školu a bude ji řešit ostravský krajský soud. Ta druhá je namířena proti ministerstvu zdravotnictví a bude ji řešit pražský soud.

Povinnost nošení roušek ve školských zařízeních je zakotvena v mimořádném opatření ministerstva zdravotnictví ze dne 7. prosince 2020.

Reklama

Výběr článků

Načítám