Hlavní obsah

Soláry na střeše vydržely, sousedé v Hruškách si mohli nabíjet telefony

– Hrušky

Když tornádo vtrhlo do Hrušek, kromě střech a zdí bralo i elektrické vedení. Přesto se ve tmě, do které se vesnice po řádění živlů ponořila, někde světlo objevilo. V domě manželů Krystiánových svítila žárovka, nabíjely se mobily, fungovala lednice i mrazák. Solární panely na střeše totiž nápor větru i krupobití přežily bez poškození a celá soustava i s bateriovým úložištěm dál fungovala.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Soláry na střeše vydržely, sousedé si mohli nabíjet telefony.

Článek

Krystiánovi žijí v malebném domku asi 200 metrů od kostela, kde začíná území zkázy. „Viděli jsme z oken, jak se trychtýř tornáda posouvá směrem k nám. Manželka se začala modlit a já viděl, jak okolo oken létají střešní tašky i cihly,“ popsal Právu Zdeněk Krystián.

Minulo je to

„Byl to takový hukot, jako když se postavíte vedle lokomotivy, která jede na plný výkon. Naštěstí nás to asi o těch 200 metrů minulo, i tak byly všechny stromy na zahradě vyvrácené, zbořený komín, ze střechy spadlo tak 500 tašek,“ vyprávěl.

„Po větru přišly kroupy a obrovský déšť, do místností nám začalo téct. Voda se valila hlavně kolem světel na stropě,“ popsal Krystián.

Tornádo zničilo rodině oba domy

Domácí

Poté přišla tma, kterou narušovaly jen světla a majáky hasičů a záchranářů. „V tu chvíli jsem si vzpomněl, že mám soláry a že bych si mohl posvítit. Měl jsem prodlužovačku se žárovkou, zapojil jsem ji a svítil jsem. Sousedům pak začaly docházet baterky v mobilech. Doběhla sousedka a ptala se: Zdeňku, ty svítíš? A já na to, že mám přece elektrárnu,“ usmál se.

I se střechou

„Ani nevím, kolik lidí si tu telefon nabilo. Ale víte, člověku je těžko, když je tma nebo si svítí jen svíčkou. Když máte světlo, je to hned něco úplně jiného,“ přiznal.

Druhý den ráno se pustili do odklízení následků. „Ani svému nejhoršímu nepříteli bych to nepřál. Ale každému přeji, aby zažil tu solidaritu,“ řekl Krystián.

Dobrovolníky, kteří odklízejí škody po tornádu, čeká o víkendu práce na polích a vinicích

Domácí

„Byla tu parta mladých lidí, celý dvůr zavalený troskami vyklidili. Byli tu policajti, hasiči, záchranáři, vojáci, dokonce i Hradní stráž, moc šikovní kluci. Přijela úklidová firma a barák, který byl celý od bahna, v tom největším horku umyla. Kdybych tu měl klobouk, tak smekám,“ objevily se muži v tu chvíli v očích slzy dojetí.

Podle jednatele firmy SolidSun Jaroslava Hadince byla instalace solárů na domě zcela standardní. V Hruškách jeho firma instalovala ještě další panely. „Pánovi tornádo vzalo celou střechu, takže panely odletěly také,“ dodal Hadinec.

Reklama

Výběr článků

Načítám