Hlavní obsah

Sobotka: Snížení daně u piva je marketingový tah

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Barbora Zpěváčková

Snížit DPH u sudového piva je marketingový tah na podporu elektronické evidence tržeb (EET), prohlásil v pátek premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). O nápadu ministra financí Andreje Babiše (ANO) chce jednat. Šéf kabinetu ale znovu zdůraznil, že daň by se měla snížit spíše u některých potravin. S Babišem o jeho nápadu zatím nediskutoval.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Článek

„Myslím, že ministr Babiš s tím přišel ve snaze marketingově podpořit otázku zavedení elektronické evidence tržeb. Myslím, že ten důvod je zřetelný a je tu určitá souvislost s tím zákonem o EET,“ řekl Sobotka.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) se svou cedulí na pátečním jednání Sněmovny.

Elektronickou evidenci řešili poslanci v pátek na mimořádné schůzi ve Sněmovně. Babiš, který svůj pivní nápad poprvé představil ve čtvrtek večer v pořadu Máte slovo, předstoupil v pátek před novináře s transparentem s nápisem EET – levnější pivo. Plakát si poté vzal i do jednacího sálu, kde s ním občas zamával, což u opozičních poslanců vzbudilo vlnu nevole.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) ve Sněmovně rušil poslance Daniela Korteho (TOP 09)Video: Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

Maso, mléko, chleba...

Premiér odpoledne zopakoval, že sociální demokracie upřednostňuje snížení DPH u základních potravin. „Mohli bychom udělat stejný krok jako na Slovensku,“ nastínil Sobotka. Na Slovensku se od 1. ledna 2016 snížilo DPH z dvaceti na 10 procent u některých potravin. Jednalo by se například o čerstvé nebo chlazené maso, mléko a některé mléčné výrobky, máslo, chleba.

Snížení DPH u potravin má podle Sobotky větší společenskou užitečnost než u piva. „Budeme upozorňovat na to, že nealkoholické nápoje jsou zdaněny patnácti procenty. Pokud by se pivo zdaňovalo deseti procenty, měli bychom do té sazby přeřadit i nealkoholické nápoje,“ uvedl premiér.

Podotkl také, že vláda se dohodla na strategii, že v ČR by se měla spotřeba alkoholu spíše omezovat. „A snížení DPH u piva jde spíše proti tomu,“ zdůraznil Sobotka.

Babiš se diskusi nebrání

Babiš Novinkám řekl, že se diskusi o nižších daních pro potraviny nebrání. „Můžeme to nechat spočítat. Můj cíl je vrátit sníženou sazbu DPH na deset procent, jako byla. Dříve jsme měli DPH pět a 19, nyní máme 15 a 21. My chceme snížit daně, ale snížit je můžeme tehdy, pokud je vybereme.”

Seznam potravin se sníženou sazbou DPH 10 % ve Slovenské republiceVysvětlivky
Hovězí masoČerstvé nebo chlazené, s kostí i vykostěné (kromě vnitřností), v celku i porcované
Vepřové maso
Maso z ovcí včetně jehněčího a kozího masa
Králičí maso a droby domácích králíkůČerstvé nebo chlazené, v celku i porcované
Kuřecí, kachní, husí nebo krůtí maso a droby drůbeže, např. játra, srdce, krky
Sladkovodní ryby (i živé). Např. pstruh, kapr, sumec, candát, štika apod.Čerstvé nebo chlazené, v celku nebo porcované
Rybí filé ze sladkovodních ryb, např. ze pstruhů, kaprů, sumců, candátů, štik apod.Filé představuje plátky rybího masa, pokud byla odstraněna hlava, vnitřnosti, ploutve a kosti
Běžné nízkotučné, polotučné a plnotučné kravské a kozí mlékoZahrnuje např. ochucené mléko a smetanu, jogurt a jogurtové nebo acidofilní mléko, kefír, podmáslí a pod.
Klasické máslo získané výhradně z mlékaZahrnuje rostlinné máslo a tukové pomazánky, jiné rostlinné tuky, sýry a tvaroh
Čerstvý chléb - běžný konzumní i celozrnný, tmavý, slunečnicový apod.Chléb, který váží více než 400 g. Pokud je porcovaný, může mít i nižší hmotnost
Zdroj: Ministerstvo financí SR

Související témata:

Foto: Václav Šálek, ČTK

Premiér Bohuslav Sobotka před zasedáním vlády v Brně

Foto: Michal Doležal, ČTK

Ministr financí Andrej Babiš

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám