Hlavní obsah

Sobotka může za ČR část sankcí proti Rusku odmítnout

Novinky, Václav Lang
Praha
Aktualizováno

Ministři na středečním jednání vlády dali mandát premiérovi Bohuslavu Sobotkovi, aby v následujících dnech jednal o nových sankcích vůči Rusku a uplatnil své připomínky. Sobotka Novinkám řekl, že bude chtít v rámci sankcí zejména uchránit strojírenský export.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka před začátkem jednání vlády

Článek

„Vláda dnes pověřila předsedu vlády a příslušné ministry, aby jednali o konečné podobě sankcí v intencích připomínek resortu a s důrazem na společný postup EU. Česká republika uplatní k podobě sankcí připomínky zejména s cílem ochránit strojírenský export v oblasti tzv. zboží dvojího určení,“ řekl Novinkám Sobotka.

Proti omezení pro vývoz českých strojů dvojího použití, tedy například obráběcích strojů, se už před jednáním vyslovil ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ostatní sankce, tak jak vyplývá z dokumentu EU, by se měly dotknout třeba přístupu na kapitálové trhy, kdy by ruské společnosti, a to především ty státní, mohly mít omezenější přístup k zajištění financování. Opět by se měl rozšířit seznam lidí, kterým bude zmrazen majetek a zakázán vstup do EU. [celá zpráva]

„Čeští vyjednavači uplatní naše připomínky během čtvrtečního a pátečního jednání o podobě sankcí. Do pátku by mělo být také jasno, zda dnešní informace o posunu v jednáních mezi Ruskem a Ukrajinou povedou k nějakému reálnému výsledku a umožní EU opustit politiku eskalace sankcí,“ dodal Sobotka.

Neshoda ohledně sankcí

Premiér Bohuslav Sobotka po jednání prohlásil, že by Rusko mělo převzít odpovědnost za to, co se děje na východě Ukrajiny. „Rusko se podle mého názoru nemůže tvářit, že nemá nic společného s těmi akcemi proruských separatistů,“ prohlásil.

Dodal, že případné sankce mohou vést k ruské odvetě ve formě protiopatření, která mohou mít negativní dopad na Evropu a celou Českou republiku.

Naopak lidovci jednoznačně trvají na tom, aby sankce proti Rusku byly zavedené, i když můžou vést k protiopatření. „Je třeba si uvědomit, že nedaleko od nás zuří válka,“ řekl na tiskové konferenci šéf lidovců Pavel Bělobrádek.

Evropská unie by podle něj neměla mít na paměti jen ekonomickou stránku věci, ale i tu hodnotovou. Ministr obrany Martin Stropnický je toho názoru, že k řešení může vést kombinace prostředků, tedy jednání a zároveň využití sankcí.

Čilá debata

Podle ministra průmyslu a obchodu Mládka se vláda věnovala tématu sankcí tři hodiny, během kterých prý probíhala zevrubná debata. „Jednali jsme o tom tři hodiny a probrali jsme to ze všech možných stran,“ komentoval středeční schůzi vlády, které se zúčastnili i čeští velvyslanci v Rusku a Ukrajině.

„Byla tam čilá diskuse a byly tam různé názory,“ uvedl ministr s tím, že sice nikdo nenavrhoval silnější sankce, ale spíše se vyskytly návrhy „dramatičtějších prohlášení“, které však kabinet nepřijal.

„Usnesení je také o tom, že vláda potvrdila postup pana premiéra a dostal mandát, aby jednal o tom, že se sankce nebudou týkat některých oblastí,“ řekl Mládek, podle kterého by embargo na zmíněné výrobky duálního užití významně negativně dopadlo na českou ekonomiku.

Spíše v žertovném tónu se prý hovořilo o možných sankcích v oblasti sportu. Mládek ale přiznal, že sám by se přimlouval spíš za kulturní nebo sportovní sankce než na sankce v reálné ekonomice.

Jakkoli byla podle něj debata vyostřená, nemyslí si, že by vedla k narušení vztahů ve vládě. „Jsem přesvědčen, že ministři mají na paměti především zájmy České republiky,“ uzavřel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám