Hlavní obsah

Sníh taje, ale organizátoři Jizerské padesátky se zatím nevzdali

Právo, Michael Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu večer se sešli, aby rozhodli, zda má smysl vůbec pokračovat dál. Organizátoři legendární Jizerské padesátky jsou ve velkých problémech. Teplé počasí i déšť zlikvidovaly na mnoha místech v Jizerských horách poslední zbytky sněhu.

Foto: archiv, Právo

Jizerská padesátka

Článek

Vše proto spělo k rozhodnutí, že se Jizerská padesátka letos neuskuteční. Organizátoři se ale nevzdali. „Pracujeme s variantou kratších okruhů, na kterých by se odjely kompletně všechny víkendové závody,“ vzkázal v neděli dopoledne tým, který Jizerskou padesátku připravuje. „A ani teď se nevzdáváme představy závodu na delším okruhu nebo dokonce celé padesátky. Vše závisí na vývoji počasí.“

Podle předsedy Ski klubu Jizerská padesátka Martina Kouckého není situace vůbec dobrá. „Vysoké teploty a déšť ničí zásoby přírodního i technického sněhu,“ líčí Koucký. „My tomu ale nechceme podléhat, denně na tratích pracují desítky lidí, děláme, co můžeme, aby se 53. ročník uskutečnil,“ říká šéf ski klubu.

Motivací pro všechny je podle něj i letošní 50. výročí od tragické výpravy československých horolezců Expedice Peru 1970, kteří zahynuli po zemětřesení na úpatí Huascaránu. „Byli to kluci, stáli u vzniku tradice našeho závodu. I kvůli jejich památce chceme udělat vše, co je v našich silách, abychom vzpomínku na ně uctili při závodě, který tak milovali,“ doplnil Koucký.

Pravá zima se nevrátí, bude více pršet

Počasí

Podle aktuální situace a předpovědi počasí se proto v okolí Bedřichova nyní připravují kratší okruhy. Hlavní padesátikilometrový závod by se na nich neměl běžet najednou, což by ani nešlo, ale postupně v celkem 11 blocích během celého víkendu.

„V pondělí všem přihlášeným na 50km závod zašleme email s rezervací bloku, ve kterém vyrazí na trať. Startovat začnou od pátečního večera a zařadí se do programu mezi ostatní závody. Poslední blok je v plánu v neděli v podvečer. Každý si bude moci vybrat čas, který mu nejvíce vyhovuje,“ vysvětluje Koucký.

Na připravené krátké okruhy mají vyrazit i účastníci všech ostatních závodů včetně elitní a první vlny padesátky, ti ale budou mít čas startu předem určený a v původně plánovaném termínu. „I těmto závodníkům v pondělí pošleme email s podrobnými informacemi. Není tedy potřeba psát na infolinku, účastníci by měli počkat na tento email s důležitými informacemi,“ žádá Koucký všechny o trpělivost.

Pořadatelé se stále nevzdávají ani komfortnějších delších okruhů nebo dokonce zpřístupnění celé 50km trasy. „Vše závisí na dešti i sněžení, které má do Jizerek přijít v úterý. Finální stanovisko padne do čtvrteční 17. hodiny. Pokud by se podařilo připravit celou padesátku, závody by se jely v plném rozsahu a rezervace bloků by byla zrušena,“ upozornil předseda padesátkařského ski klubu.

Jizerská padesátka se zřejmě nepojede jako jeden závod, ale v 11 blocích ve 3 dnech.

Reklama

Výběr článků

Načítám