Hlavní obsah

Babiš: Prezident navrhl setkání všech stran, ale na to už je pozdě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praho

Prezident Miloš Zeman se nabídl, že by zorganizoval setkání parlamentních stran, řekl po pátečním jednání na zámku v Lánech premiér Andrej Babiš (ANO), podle kterého je už na to ale pozdě. Prioritou je podle něj nyní jednání s hejtmany. Ti nyní mohou vládu požádat o prodloužení nouzového stavu. Bez něj by se totiž otevřely obchody i služby. Zavřené by zůstaly školy.

Babiš po schůzce se Zemanem: Na jednání s opozicí je pozděVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

„Pan prezident se nabídl, že by mohl zorganizovat setkání parlamentních stran, že by dělal nějakou mediaci. My jsme se snažili vyjednávat s opozicí včera, ale dnes už nemáme o čem vyjednávat,“ řekl Babiš.

Sněmovna ve čtvrtek odmítla, aby nouzový stav pokračoval i po 14. únoru, jak žádala vláda. Podle Babiše je tak nyní na jednání s opozicí už pozdě. „Dělal jsem včera (čtvrtek) vše proto, abych přesvědčil opozici, že bez schválení nouzového stavu dojde k ohrožení životů,” uvedl.

Další debaty s opozicí odmítl

Koalice ODS, lidovců a TOP 09 vyzvala Babiše k jednání o situaci po neprodloužení nouzového stavu. Žádá i o možnost, aby její zástupci mohli být přítomni při jednání vlády s hejtmany. O jednání s premiérem požádal i předseda Pirátů Ivan Bartoš. „Zdá se, že přes noc si zástupci opozice uvědomili, co udělali. Možná ani to neměli nastudované do důsledků a teď se snaží nás vyzývat k jednání, ale teď už je pozdě,“ komentoval to Babiš.

Podle čtvrtečního vyjádření šéfa ODS Petra Fialy ale opozice opakovaně iniciovala jednání a přicházela s vlastními návrhy, ale vláda neměla zájem to řešit. Šéf poslanců TOP 09 Vlastimil Válek poznamenal, že opozice nemohla podpořit nouzový stav, protože sváděl vládu k řešením, jež byla neefektivní a většinou i nesmyslná. Zákon o ochraně veřejného zdraví podle něj nutí vládu, aby opatření lépe zdůvodňovala a vyargumentovala.

Babiš: Teď je klíčové jednání s hejtmany

Podle premiéra je nyní klíčové jednání s hejtmany. „Nemůžeme si dovolit obejít Sněmovnu a rozhodnout znovu o nouzovém stavu. Ústavní soud by to hned zrušil. Jedinou možností je, že hejtmani požádají vládu o prodloužení nouzového stavu. To je to jediné řešení, ta jediná možnost pokračování nouzového stavu,” sdělil premiér.

Hamáček: Nový nouzový stav je teď na hejtmanech. Někteří nám řekli, že ho chtějí

Domácí

Podle předsedy vlády se pro vyhlášení stavu nouze vyjádřilo již pět nebo šest hejtmanů. Rozhodnout by se pak měli nejpozději v neděli dopoledne, vláda s nimi bude jednat ještě v sobotu večer.

Foto: Ovčáček Twitter/Jiří, ČTK

Miloš Zeman (vlevo) a Andrej Babiš (ANO) při setkání v Lánech 12. ledna

„Když nouzový stav skončí, neznamená to, že jsme porazili covid. Situace je vážná, počet hospitalizovaných se nijak zvlášť nemění. Když skončí nouzový stav, můžou se dát do pohybu miliony lidí. To může zásadně ohrozit naše zdravotnictví,” dodal taky premiér.

Bez nouzového stavu by se zrušila opatření vyhlášená podle krizového zákona, část z nich by zřejmě přešla pod gesci ministerstva zdravotnictví, část pod hejtmany.

Babiš jede do Vídně pro rady k testování žáků

Evropa

V takovém případě by pak podle Babiše otevřely obchody a služby, uzavřené by zůstaly školy nebo restaurace.

„Rozvolnily bychom strašně moc míst, to je nebezpečné. My nouzový stav potřebujeme, abychom pandemii udrželi alespoň v tom stavu, jako je.  Opakuji, buďme opatrně a znova se semkněme. Vydržme ještě nějaký čas,” dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám