Hlavní obsah

Sněmovní rebelové mají víc času, ale méně peněz

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Je jich pět, jako od Poláčka. Do Sněmovny vstoupili jako členové vítězných stran, ale během roku a půl se s nimi coby rebelové rozešli. Od letošního jara se u jmen Václav Klaus, Zuzana Majerová Zahradníková (oba původně ODS), Marian Bojko, Ivana Nevludová a Lubomír Volný (dříve SPD) píše: nezařazení.

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Klaus a Zuzana Majerová Zahradníková na archivním snímku

Článek

Mají tedy víc volného času, nemusejí docházet na jednání klubů, ale ani výborů, ze kterých je jejich bývalé strany nechaly odvolat. Všichni byli přitom ve vedení těchto výborů. Klaus tomu školskému předsedal, ostatní byli místopředsedy. Klaus s Majerovou mají teď víc času, aby mohli křižovat republikou a shánět podporu pro svou novou stranu Trikolóra.

Nepříjemnou stránkou věci pro všech pět nezařazených je ale to, že odvoláním přišli o funkční příplatek a od jara tedy pracují za základní plat poslance čili za 82 400 hrubého plus náhrady.

Klaus si kvůli tomu pohoršil o 33 500 a ostatní o 16 800 korun. Náhrad, které se podle vzdálenosti bydliště od Prahy pohybují od 42 700 do 58 000 korun, se snížení netýká.

ODS a SPD již místa po všech rebelech zaplnily svými členy a také do placených funkcí dosadily své lidi. A co třeba domluva s bývalým klubem o zařazení do výboru? O podporu ani Klaus s Majerovou ODS nepožádali. U Klause se to nedalo očekávat, protože ten, jako jediný z pětice poslanců, byl ze své bývalé strany vyloučen. Ostatní odešli, byť po názorových rozdílech, sami.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Lubomír Volný na jednání Poslanecké sněmovny.

„Přes dvacet let jsem učil, šestnáct let jsem řídil školu. Podle mě patřím do školského výboru. Jenže tam mě vyloučili. A určitě nepolezu jiným partajím do zadku, aby mě do něho navrhly,“ uvedl Klaus pro Právo.

„Mohu docházet na jakýkoli výbor, takže je to pro mě výhodnější. Mohu se tam zapojit do projednávání zákonů, obsáhnu víc témat. Nemusím poslouchat třeba roční zprávu Technologické agentury a podobné věci,“ konstatoval s tím, že do školského výboru půjde, jen když budou jednat o něčem důležitém. Jinak ne.

„Budu si vybírat zajímavá témata a dávat návrhy a doporučení. K tomu výbor nepotřebuji,“ podotkl. Podle jednacího řádu mají poslanci, kteří nejsou členy výboru, poradní hlas. Mohou se k projednávané věci vyjádřit a dávat k ní návrhy, nemohou však hlasovat.

Návrat do školského výboru?

To Majerová naopak návrat do školského výboru zvažuje. „Má u mě prioritu. Bývalí kolegové napříč stranami se mě už ptají, jestli se nechci vrátit, že jim moje názory a zkušenosti chybějí. Až se rozhodnu, tak některého z kolegů požádám o pomoc,“ řekla Právu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura

U ODS by ale neuspěla. „Nemáme chuť je někam zařazovat. Máme své kvorum,“ sdělil Právu šéf klubu Zbyněk Stanjura. Jak dodal, jiné by to bylo v situaci, kdy by šlo o post uvolněný jinou stranou, která by už o to volné místo zájem neměla.

„Řekl bych, že vyloučení z výborů nebyla jejich volba, ale jde o to, že kluby logicky chtějí ta místa zpět pro sebe. Takže na jejich omluvu bych řekl, že to není o tom, že by nechtěli nic dělat. Nejsou v tom úplně nevinně, ale jen částečně,“ dodal v narážce na fakt, že oba se s ODS názorově rozešli.

Jak potvrdil Právu šéf SPD Tomio Okamura, ani jeden ze tří bývalých členů se na jejich klub s žádostí o zařazení do výborů neobrátil. „Místa, která tam máme, jsme logicky nahradili svými členy. Máme tam většinou po dvou lidech, běží o to, abychom měli z každého výboru informace. To je přece zájmem každé strany,“ prohlásil.

Sám Okamura v minulém období udělal tuto zkušenost, když se rozpadl jím založený Úsvit a on se současným šéfem klubu SPD Radimem Fialou ze sněmovních orgánů vypadli.

Tehdy bylo ve Sněmovně jedenáct nezařazených poslanců. Všichni ostatní ale ve výborech i funkcích zůstali. Stejně jako v letech 2013 až 2017, kdy bylo ve Sněmovně až 24 nezařazených. O vysoký počet se postarali hlavně poslanci Věcí veřejných, jejichž klub se rozpadl.

Foto: Milan Malíček, Právo

Antonín Staněk na posledním jednání vlády ve funkci ministra kultury.

Všech pět současných nezařazených poslanců zůstává členy podvýborů. Do těchto orgánů zřizovaných výbory se hlásí poslanci podle zájmu. V nich není žádné omezení.

Klaus a Volný jsou rovněž členy vyšetřovací komise pro OKD a Majerová zůstala v delegaci do Meziparlamentní unie.

Před měsícem přibyl k této pětici ještě jeden: soc. dem. Antonín Staněk se odvoláním z funkce ministra kultury stal prostým poslancem.

Za srpen tak místo platu 157 100 korun a 22 900 Kč náhrad dostane na účet jen základní poslanecký plat s náhradami, které odpovídají tomu, že je z Olomouce. Sociální demokracie jej chce navrhnout do kulturního a školského výboru. Otázkou je, zda se vrátí i na post místopředsedy, který odchodem do vlády opustil.

Reklama

Výběr článků

Načítám