Hlavní obsah

Sněmovna schválila pandemický zákon

Poslanci ve čtvrtek na mimořádné schůzi Sněmovny přijali nový zákon o mimořádných opatření při epidemii, neboli tzv. pandemický zákon. Ten umožní ministerstvu zdravotnictví rozhodovat o uzavření obchodů či služeb, a to bez potřeby nouzového stavu. Vláda se na znění ve čtvrtek ráno dohodla s opozicí.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ministr zdravotnictví Jan Blatný ve Sněmovně

Článek

Po pandemickém zákonu měsíce volají zástupci opozice i hejtmani. Ve čtvrtek ráno se premiér Andrej Babiš (ANO) a vláda společně s většinou opozičních stran dohodli na konkrétním znění navrhovaného zákona, který nahradí nouzový stav. Ten by měl skončit příští pátek.

Pandemický zákon bude možná už příští týden, opozice se dohodla s vládou

Domácí

Sněmovna zákon schválila zrychleně ve stavu legislativní nouze. Pro hlasovalo 132 poslanců ze všech stran kromě těch z SPD. Ruku pro nezvedli ani nezařazení poslanci a komunisté, část členů KSČM se hlasování zdržela.

Šéf poslanců SPD Radim Fiala, jeho protějšek Václav Klaus z Trikolóry či poslanec KSČM Leo Luzar zákon považují jen za nový název pro nouzový stav.

Jen nový nouzový stav?

„Když se na zákon dívám, říkám si, jestli není lepší nouzový stav,” prohlásil například na plénu Luzar. „Je to v podstatě překlopený nouzový stav,” prohlásil už dopoledne poslanec SPD Fiala.

Naopak zástupci opozičního trojbloku (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) i dvojkoalice složené z Pirátů a STAN si pochvalovali dohodu a na plénu Sněmovny ve svých proslovech ocenili přístup členů kabinetu, zejména ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO). Normu, která by mohla začít platit ještě do konce února, projedná nyní Senát.

Zákon umožní resortu či hygienickým stanicím uzavírat obchody, služby, různé provozy, ale také volnočasové aktivity i veřejné a soukromé akce, a to jak plošně, tak regionálně.

Sporným bodem byla až do čtvrtka otázka odškodňování firem a kompenzací pro lidi, na jejichž živobytí dopadla opatření pro zamezení šíření koronaviru. Podle schváleného zákona bude stát povinen nahradit společnostem i fyzickým osobám skutečnou škodu způsobenou opatřeními. Nevztahuje se to na náklady za nákup ochranných prostředků.

Poškození budou uplatňovat nárok u ministerstva financí a budou jej muset prokázat. Od náhrady se mají odečítat státní podpory ke zmírnění dopadů epidemie nebo restrikcí, spory bude rozhodovat soud.

Poslanci projednají rozpočet, na podobě pandemického zákona se dohodli

Domácí

Mimořádná opatření budou vyžadovat souhlas vlády, budou muset být zdůvodněna z hlediska epidemické situace i rizik. Každé dva týdny se bude přezkoumávat potřebnost restrikcí, vláda o nich ve stejném intervalu musí informovat Sněmovnu.

Návrhy na zrušení ministerského mimořádného opatření se bude zabývat Nejvyšší správní soud, opatření hygienických stanic budou moci lidé napadnout u krajských soudů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám