Hlavní obsah

Sněmovna podpořila v prvním čtení chráněný účet pro dlužníky v exekuci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nezabavitelné peníze možná budou moci mít dlužníci v exekuci na zvláštním bankovním účtu. Předpokládá to poslanecká novela občanského soudního řádu, kterou ve středečním úvodním kole podpořila Sněmovna. Takzvaný chráněný účet by měl zabránit případné neoprávněné exekuci těchto peněz. Předloha nyní zamíří k případným úpravám do ústavně-právního výboru.

Foto: Petr Horník, Právo

Patrik Nacher (ANO)

Článek

Kluby ODS a TOP 09 zablokovaly žádost předkladatelů o schválení novely už v prvním čtení. Právní výbor ale bude mít na její projednání jen deset dnů místo obvyklých šedesáti. Sněmovna by tak mohla schvalovat návrh už na příští řádné schůzi, která začne ve druhé polovině října.

Chráněný účet by musela banka založit na žádost dlužníka zdarma a vést jej za podmínek jeho běžného účtu. Shromažďovaly by se na něm peníze, které exekuci nepodléhají a které jsou určeny k uspokojování životních potřeb dlužníka a jeho rodiny, stojí v důvodové zprávě. Dlužník by mohl mít pouze jeden chráněný účet.

„Navrhovaná právní úprava je nezbytná, neboť představuje jediný efektivní a přiměřeně rychlý způsob řešení neoprávněných exekucí na účet povinného, snížení administrativní zátěže zaměstnavatelů a posílení bezhotovostního transparentního bankovního styku,” napsali předkladatelé Kateřina Valachová (ČSSD) a Patrik Nacher (ANO).

KOMENTÁŘ: Chráněný účet pomůže ze spirály dluhů - Patrik Nacher

Komentáře

Podle Marka Výborného (KDU-ČSL) by banky měly mít povinnost založit chráněný účet kvůli „rychlým exekutorům” na počkání, nikoli v pětidenní lhůtě. Výborný řekl, že zvláštní účet by mohl pomoci tomu, aby dlužníci dál nepropadali do dluhové spirály. Mohli by podle něho zůstat ve standardních ekonomických vztazích a neodcházet kvůli exekucím do šedé ekonomiky.

Novela upravuje také jednorázovou výplatu dlužníkovi z jeho obstaveného účtu na trojnásobek životního minima.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám