Hlavní obsah

Volby se mohly řešit dřív, to by to ale nebyla tahle vláda, zní z ODS

Novinky, ber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Poslanecká sněmovna se ve středu po pauze mimořádně sešla kvůli podzimním volbám do Senátu a do krajských zastupitelstev. Jednala o možnosti volby z karantény. Tématem schůze bylo také zakotvení distanční výuky do školského zákona nebo situace v Bělorusku. Novinky sledovali jednání v on-line zpravodajství.

Foto: Petr Horník, Právo

Jednací sál Sněmovny

Článek

Vážení čtenáři, děkujeme za pozornost. Dnešní on-line skončil.

18:22 - Poslanci schválili také tři alternativy, díky kterým budou moci zřejmě volit i lidé, kteří budou v době podzimních voleb do Senátu a krajských zastupitelstev v karanténě. Předloha nyní míří do Senátu, ten by se k ní měl vyjádřit již ve čtvrtek.

Lidé v karanténě budou moci volit i z auta, schválila Sněmovna

Domácí

18:00 -  Sněmovna přijala usnesení, ve kterém odsoudila násilné zásahy běloruského režimu proti jeho odpůrcům a podpořila postoj vlády. 

16:40 - „Chceme vyjádřit podporu Bělorusku a chceme, aby byly co nejdříve vyhlášeny volby pod dohledem mezinárodních organizací. Bělorusko má smůlu, že stojí v nárazníkovém pásmu, které si tvoří Rusko mezi sebou a demokratickými státy,” prohlásil předseda poslaneckého klubu STAN Jan Farský.

15:45 -  Poslanci začali projednávat bod, který se týká situace v Bělorusku.

15:30 -  Sněmovna schválila zavedení distanční výuky do školského zákona. Fungovat má v krizovém stavu nebo při uzavření škol z nařízení ministerstva školství nebo hygieny.

Když se školy zavřou, bude výuka na dálku povinná, schválila Sněmovna

Domácí

15:10 - „Jako vláda valíte na lidi povinnost, aby dětem zajistili doma možnost distanční výuky. Neshodli jste se ale na formě ošetřovného pro lidi pracující na dohody nebo pro živnostníky. A církevní školy nedostaly prostředky,” shrnula to Pirátka Olga Richterová.

14:45 - Poslanci upozorňují také na to, že na finanční podporu celkově ve výši 1,3 miliardy korun nemají nárok například církevní školy. Za tyto prostředky by měly nakoupit školy počítače a softwarové licence.

Školy dostanou peníze na počítače pro učitele. Ani žáky v tom nenecháme, slibuje Plaga

Domácí

14:33 -  Na plénu vystupují postupně poslanci z jednotlivých stran. Debata se stočila k ošetřovnému. Někteří členové dolní komory kritizovali ministra za to, že nebude zajištěno ošetřovné pro rodiče pracující na dohody, kteří budou muset zůstat s dětmi a dohlížet na jejich distanční výuku.

14:00 -  Schůze pokračuje. Poslanci se vrátili k zákonu, díky kterému by se žáci museli povinně účastnit distanční výuky, pokud by byly kvůli koronaviru opět uzavřené školy.

13:00 - Schůze byla na hodinu přerušena.

12:40 - V atriu Sněmovny mezitím proběhla tisková konference ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) a hlavní hygieničky Jarmily Rážové. Konkrétněji na ní představili, kde se budou muset od září nosit roušky.

Pravidla pro roušky se ještě zpřísní. Povinné budou i v restauracích a kadeřnictvích

Domácí

12:00 - Zákonodárci začali projednávat zakotvení distanční výuky do školského zákona. Novela ministra školství Roberta Plagy (ANO) zavádí pro děti povinnost účastnit se distanční výuky jako součásti povinné školní docházky. Dosud ji česká legislativa nijak neupravovala a děti se jí účastnit nemusely.

Plaga: 1. září nastoupí do škol celé třídy, nebudou se dělit

Koronavirus

11:58 - Poslanci přerušili jednání o volbách z karantény. Vrátit by se k tomuto bodu měli ještě během dneška, kdy by měli rozhodnout, zdali to podpoří či nikoli.

11:43  - Předsedkyně výboru pro obranu Jana Černochová (ODS) kritizovala to, že členy speciálních volebních komisí mají tvořit také vojáci. Stát tak podle ní staví vojáky do pozice "děvečky pro všechno".

„Opravdu mě znepokojuje, že stát hází na bedra armády vše, s čím si neví rady, a varuji před tím, abychom si na to zvykali,” prohlásila. Poukazovala i na to, že volby a hlasování jsou čistě civilním procesem, do kterého se nemá armáda vměšovat.

11:50 - Na schůzi postupně vystupují poslanci napříč politickým spektrem. Většina z nich oceňuje ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) za to, že ještě před jednáním dolní komory svolal schůzku zástupců parlamentních stran.

11:27 - Piráti připravili tři pozměňovací návrhy k tomuto zákonu. Chtějí například, aby bylo jasně definováno, že občan neporušuje karanténu či izolaci při cestě na takzvané drive-in volební stanoviště. Jako celek má předpis v Poslanecké sněmovně ale podporu.

11:04 -  Zákonodárci také zařadili na dnešní jednání bod, ve kterém se budou věnovat Bělorusku.

10:43 - Poslanci se vrhli na první bod středeční schůze. Jednat budou o způsobu volby z karantény. Ve hře jsou tři varianty. Jednou z nich je drive-in hlasování, kdy by lidé hlasovali z auta u speciálních stanovišť. Alternativou jsou také zvláštní volební okrsky nebo vznik speciální komise, jež by přijela za člověkem v karanténě až domů.

Povinnou distanční výuku i možnost volit z auta pro lidi v karanténě schválila vláda

Domácí

10:30 - Sněmovna schválila stav legislativní nouze, v němž má rozhodnout o distanční výuce ve školách a způsobech hlasování pro voliče v karanténě.

10:17 - Premiér také zopakoval, že dnes budou prostřednictvím videokonference jednat o Bělorusku také prezidenti a premiéři zemí Evropské unie. „Evropská unie je akční, nemáme to ve zvyku, ale tentokrát to proběhlo,” řekl.

10:13 -  Na plénu vystoupil jako první premiér Andrej Babiš (ANO), který se vyjádřil k situaci v Bělorusku. „Bělorusové se musí sami rozhodnout, kam chtějí jít. Nikdo jim nemůže vnucovat, co by měli dělat. Jde jenom o to, aby proběhly svobodné demokratické volby,” sdělil Babiš.

Česko nechystá vlastní sankce vůči Bělorusku, počká na EU

Evropa

10:00 -  Vojtěch Filip (KSČM) zahájil schůzi Poslanecké sněmovny.

9:49 - Předseda poslanecké klubu ANO Jaroslav Faltýnek prohlásil, že klub podpoří, aby se na dnešní schůzi debatovalo ještě o situaci v Bělorusku.

Lukašenko oznámil, že poslal vojáky v bojové pohotovosti k západní hranici

Evropa

9:30 - Následuje brífink ODS. Předseda strany Petr Fiala zkritizoval vládu za to, že se způsobu volby z karantény začala věnovat pozdě. „Dalo se to řešit dřív, ale nebyla by to tato vláda, aby se to řešilo včas. Zvolili to nejjednodušší řešení, tedy to, že to nechají být, a kdo bude v karanténě, tak nepůjde volit,” vyčetl vládě Fiala. Připomněl také, že kabinet změnu navrhl až pod tlakem opozice.

Možnosti voleb z karantény: Drive-in hlasování i zvláštní okrsky

Domácí

9:07 - Pokračuje brífink Pirátů. Ti stejně jako lidovci navrhují, aby se ve středu ve Sněmovně jednalo také o situaci v Bělorusku.

8:49 - Předseda SPD Tomio Okamura navrhl zmrazení platů politiků. „Doufám, že se nenechají občané oblbnout, a doufám, že náš návrh ostatní strany podpoří,“ sdělil na tiskové konferenci. Zmrazení platů navrhli již minulý týden také Piráti. Snížení pak chce ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Piráti navrhují zmrazení platů politiků. Babiš je pro, Maláčové návrh na snížení má za nereálný

Domácí

8:28 - Ve Sněmovně probíhá i jednání výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. Podle Valachové jeho členové hovoří o několika pozměňovacích návrzích. Jedním z nich je i to, aby byl Plagův návrh omezen časově, a to pouze na jeden školní rok.

8:06 - Následuje brífink ČSSD. Zástupci strany pochválili postup ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD), který se zástupci politických stran našel již dříve konsenzus na způsobu voleb z karantény.

Schůze ke koronaviru skončila, poslanci neschválili vůbec nic

Domácí

Poslankyně sociálních demokratů Kateřina Valachová naopak v tomto směru zkritizovala ministra školství Roberta Plagu (ANO). „Politická debata neprobíhala a není informovanost ani mezi rodiči v tom smyslu, co se bude od 1. září dít,” uvedla Valachová.

7:45 - Den odstartoval brífinkem KDU-ČSL. Ti navrhují, aby se ve Sněmovně projednala situace v Bělorusku. Chtějí vládu vyzvat k přípravě adresných sankcí a k vstřícné politice vůči pronásledovaným.

Vážení čtenáři, vítáme vás u on-line reportáže.

Obě uvedené předlohy přijala vláda v pondělí. V případě zákona, který se týká hlasování v karanténě, se na navržených možnostech shodl již ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) s parlamentními stranami. Lze proto předpokládat, že schvalování ve Sněmovně bude hladké.

Poslanci projednají zákony o volbách a distanční výuce ve stavu legislativní nouze

Domácí

Novela školského zákona pak zavádí pro děti povinnost účastnit se distanční výuky jako součásti povinné školní docházky. Formu výuky na dálku nestanoví, škola ji má přizpůsobit podmínkám žáka.

Od 7:40 hodin budou tiskové brífinky jednotlivých klubů, v 11 hodin pak začne samotná schůze dolní komory.

Sněmovna schválila legislativní stav nouze. Umožní rychlejší schvalování zákonů

Domácí

Oba zákony budou poslanci zřejmě schvalovat ve stavu legislativní nouze. Ten v pondělí na návrh vlády vyhlásil předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO).

Výběr článků

Načítám