Hlavní obsah

Sněhové jazyky komplikují provoz na českých silnicích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V některých oblastech České republiky napadlo přes noc podle cestářů až 20 centimetrů sněhu. Potíže způsobuje zejména na Prachaticku a celé Šumavě, kde kamióny projedou jen se sněhovými řetězy. I na hlavních tazích leží zbytky sněhu po plužení, někde jeho rozbředlá vrstva.

Článek

V úsecích, které se nemohou udržovat chemicky, je zledovatělá vrstva sněhu. Sněžení ráno hlásily všechny meteorologické stanice v Jihočeském kraji.

Nejvíce tradičně mrzne na Churáňově, kde bylo minus 11,5 stupně Celsia, na Temelínsku minus 5,6. Také odpoledne bude sněžit a mrznout, tvořit se budou sněhové jazyky.

Vrstva uježděného sněhu nebo rozbředlá sněhová kaše zůstává stále po předchozím sněžením na silnicích v Plzeňském kraji. Vrstva ujetého sněhu krytá posypem je především na vozovkách nižších tříd na severním a jižním Plzeňsku. Nový sníh může být na cestách i na Tachovsku či Stříbrsku. Na Šumavě se uježděný sníh drží i na některých hlavních tazích. Teploty klesly na Šumavě až k minus 11 stupňům. Dálnice D5, na které se ve čtvrtek stalo kvůli sněhu kolem dvou desítek nehod komplikujících provoz, je většinou holá.  [celá zpráva]

Sněhové přeháňky způsobily problémy řidičům i na Jihlavsku a Žďársku. Všechny silnice jsou sjízdné, jízda po dálnici D1 i po ostatních komunikacích na území celého kraje nadále vyžaduje zvýšenou opatrnost, vzkazují řidičům silničáři. Přibližně na třetině dálničního úseku leží zbytky rozbředlého sněhu po chemickém ošetření.

V podobném stavu jsou hlavní silnice na Pelhřimovsku, Havlíčkobrodsku a Třebíčsku. Na vedlejších silnicích je ujetá a místy zledovatělá vrstva ujetého sněhu krytá posypem. Teploty se pohybují mezi pěti až devíti stupni pod nulou. Je zataženo, vane slabý vítr.

Ve Velké Bíteši na Žďársku vyšetřují policisté havárii dodávky s únikem paliva. Nehoda částečně brání provozu. Dva automobily se srazily ve Znojemské ulici v Jihlavě, jeden jízdní pruh je kvůli nehodě uzavřen.

Kalamitní stav v okolí Rychnova trvá

Na Rychnovsku stále platí kalamitní stav, který silničáři kvůli závějím a sněhovým jazykům vyhlásili ve čtvrtek dopoledne. Zatímco ve čtvrtek bylo neprůjezdných sedm úseků silnic, v pátek ráno zůstaly uzavřeny dvě cesty. Ostatní silnice v Královéhradeckém kraji jsou se zvýšenou opatrností sjízdné, vyplývá z informací na webu silničářů.

V Orlických horách zůstávají uzavřené silnice třetí třídy mezi Kovárnou a Klečkovem a také spojnice mezi Kačerovem a obcí Prorubky.

Silnice první třídy v Pardubickém kraji místy pokrývá rozbředlý sníh. Na chemicky neošetřených silnicích druhé a třetí třídy je vrstva ujetého sněhu pokrytá kamennou drtí.

Silničářům se již podařilo otevřít úsek silnice třetí třídy mezi Zbudovem a Kunvaldem. Naopak mezi obcemi Čihák a České Petrovice je nyní silnice neprůjezdná. Teploty ráno klesly až na minus devět stupňů Celsia. V okolí Lanškrounu, Poličky, Skutče a Svitav jsou sněhové přeháňky. Sníh během noci napadl hlavně na Svitavsku a v okolí Hlinska. V kraji fouká mírný vítr, je zataženo.

Dopravu na Liberecku komplikovaly po ránu nehody. Havárie tří aut před obcí Kravaře uzavřela před 06:30 silnici I/15 mezi Českou Lípou a Litoměřicemi. Důležitá komunikace by se měla otevřít okolo 08:30.

Dvě nehody se zraněním se odehrály po 07:00 v Hodkovické ulici v Liberci. Po jedné z nich skončilo osobní auto na střeše. "Vozovky v Libereckém kraji jsou sjízdné, ale pouze se zvýšenou opatrností a se zimní výbavou. Přes noc padala místy sněhová krupice," upozornil provozní náměstek krajské správy silnic Jiří Daníček.

Na silnicích druhé a třetí třídy v Ústeckém kraji leží sníh, který je upluhovaný a krytý posypem. Silničáři po nich doporučují jezdit se zvýšenou opatrností. Podle dopravního serveru Ředitelství silnic a dálnic jsou ale všechny silnice v regionu sjízdné. Silnice první třídy jsou podle silničářů buď mokré, případně na některých místech leží zbytky sněhu. Bez sněhu je dálnice D8, pouze na úseku přes Krušné hory silničáři varují před mlhou.

Na otevřených úsecích silnic v Karlovarském kraji mohou řidiče zaskočit sněhové jazyky. Vznikají hlavně ve vyšších polohách. Jinde jsou silnice převážně s vrstvou rozbředlého sněhu nebo v místech, kde se ošetřuje inertním posypem s ujetou vrstvou sněhu. Silnice jsou tak sjízdné se zvýšenou opatrností. Na rozdíl od minulých dnů v noci na dnešek byly sněhové srážky v kraji jen mírné. Stále ale mrzne a teploty se v Karlovarském kraji ráno pohybovaly mezi minus šesti a minus 11 stupni.

Silnice na jižní Moravě jsou po nočním sněžení sjízdné se zvýšenou opatrností. V některých oblastech se vlivem větru na nich tvoří sněhové jazyky. Po chemickém posypu je většina z nich holá a mokrá. Sněhové jazyky se místy tvoří na silničním tahu Brno-Vídeň. Opatrnost je kvůli nim nutná na Blanensku, Brněnsku, Břeclavsku a také Znojemsku.

Jízdu se zvýšenou opatrností doporučují také silničáři motoristům v Olomouckém kraji. Na některých vozovkách v regionu leží rozbředlý či ujetý sníh. Na Prostějovsku a Přerovsku motoristé místy narazí na sněhové jazyky, které se tvoří zejména v otevřených a výše položených oblastech.

Ve Zlínském kraji sněží, vozovky zejména na Valašsku i ve vyšších polohách ostatních okresů pokrývá vrstva ujetého sněhu. Místy jsou vyjeté ledové koleje a vlivem mnohdy až nárazového větru se tvoří sněhové jazyky a závěje. Na některých místech Vsetínska navíc viditelnost snižují husté mlhy. Cesty jsou tak sjízdné jen se zvýšenou opatrností.

Vozovky první třídy na Valašsku pokrývá nový sníh, v ostatních oblastech jsou většinou mokré a chemicky ošetřené.

Severomoravany následkem inverzního charakteru počasí trápí v poslední době především kvalita ovzduší. Ta se během čtvrtka i pátečního rána mírně zlepšovala. Hodnoty prachu sice zůstávají nad limitem, ale dvojnásobek mezní hranice je nyní překročen jen na jednom místě, a to ve Věřňovicích na Karvinsku. Hodnoty v tomto místě byly často nejvyšší i v uplynulých dnech. Vyplývá to z informací zveřejněných na stránkách Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Vzhledem k současnému počasí však meteorologové neočekávají, že se situace bude nějak měnit a množství polétavého prachu v ovzduší zřejmě i nadále zůstane nad limitem 50 mikrogramů na metr krychlový.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám