Hlavní obsah

Smrt si zapomenutou osadu našla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hodonín
Aktualizováno

Nebyla na titulních stranách novin a její jméno nijak v souvislosti s ničivým tornádem dlouho nezaznívalo. Přesto byla osada Pánov na samotném okraji Hodonína tragicky zasažena. Všechny domy jsou poškozeny, několik jich řádění živlů prakticky srovnalo se zemí. A mezi těmi pár desítkami lidí, kteří zde žijí, si živel vybrali daň nejvyšší.

Zapomenutá osada PánovVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Starší muž v bývalé hájovně zemřel pod troskami, a dvouleté děvčátko záchranáři dlouho resuscitovali, ale v nemocnici svým zraněním podlehlo. Přežila tak jen dívenčina matka, která je v péči lékařů.

Od čtvrteční noci objíždím poškozené obce v okolí, aniž bych o Pánovu zaslechl. Teprve v sobotu večer vidím zprávu na Twitteru od hasičů, že v Pánově zřídili další sektor na pomoc postiženým místům. V neděli ráno proto vyrážím na cestu. Pokud jsem si myslel, že po několika dnech mezi troskami budu připraven na to, co uvidím a uslyším, mýlil jsem se.

Tam byly baráky. Teď už tam nejsou

Cestu do Pánova bych našel i bez navigace, stačilo by sledovat pás poničeného lesa, kudy se tornádo hnalo. Zatímco okolí Moravské Nové Vsi, Hrušek či Lužice lemují stoky parkujících aut dobrovolníků a vesnicemi projíždí desítky kusů těžkých strojů, zde mě vítá jen stan s několika policisty stojícími vedle pár civilních aut.

První pohled na osadu nijak nevybočuje z hrůz z ostatních míst. Místo střech jen modré plachty, obouchané zdi od předmětů, které tornádo proti domům vrhalo.

Foto: Petr Kozelka , Právo

Tornádo se prohnalo i osadou Pánov na okraji Hodonína

Několik děvčat hledá něco ve vysoké trávě. „Pomáháme hledat slepice. Bydlí tu spolužákova babička, tak jsme přišly na pomoc,“ vysvětlují a se smíchem pronásledují vyděšené opeřence, kteří po odchytu putují zpět do provizorního kurníku.

Dřevostavby to odneslo jako papír

Naproti několika řadovým domům zeje velké volné prostranství, za kterým opět začínají trosky. „Tam byly baráky. Teď už tam nejsou,“ vysvětluje mi Adam, který pracuje v jednom z poškozených domů patřícím jeho babičce. Když vidí můj nevěřící pohled, vysvětluje: „Byly to dřevostavby, k tomu něco z kotovic. Vzalo je to a odneslo jako papír.“

Záchranky jely na druhou stranu do Mikulčic nebo Nové Vsi. Přitom tady šly celé baráky pryč

Začíná mi docházet, že Pánov není „jen“ další v řadě poškozených míst. „Byli tady zranění, lidi jsou snad pořád v kritickém stavu. A taky mrtví. První technika přijela v pátek večer, do té doby jsme trosky vozili na vozíku,“ potvrzuje Adam. Na lavičce zrovna odpočívající Mirek se při vzpomínce na čtvrtek otřese.

Foto: Petr Kozelka , Právo

Tornádo se prohnalo i osadou Pánov na okraji Hodonína

„Nemohli jsme se sem dostat, byly tu popadané stromy. Záchranky jely na druhou stranu do Mikulčic nebo Nové Vsi. Přitom tady šly celé baráky pryč,“ kýve hlavou. „Ani média se o nás nezmínila, pár slov padlo jen v sobotu večer,“ přitakává jeho žena a mě začíná být jasné, že lidé zde mají oprávněný dojem, že na ně všichni zapomněli.

Vedle jedné z betonových desek, která dává tušit, že zde stával dům, stojí muž ve slunečních brýlích. „Tady byl dům mojí maminky,“ ukazuje do prázdna. „Byla to dřevostavba, ale uprostřed měla vyzděnou koupelnu. Maminka se tam schovala pod umyvadlo, a to ji zachránilo. Byla potlučená, ale přežila,“ vypráví.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Tornádo v osadě Pánov ničilo vše, co mu přišlo do cesty. Bralo i životy.

Ve čtvrtek večer jej zburcoval soused jeho maminky. „Nechtěl jsem věřit, že je to tak zlé. Skočil jsem do auta, ale nedalo se sem dostat přes popadané stromy. Tahali jsme lidi, odváželi je do nemocnic. Vypadalo to strašně. V pátek ráno tu bylo jedno auto dobrovolných hasičů, pár policajtů, a jinak nic. Pomáhali tu jen známí a příbuzní místních. Podle mě ani nikdo nevěděl, že to Pánov zasáhlo, mysleli, že to skončilo v Hodoníně, ale ono to šlo dál...,“ zamyslel se muž.

Místo největší tragédie

Stranou od poničených domů stojí hájovna, místo největší tragédie. Přes popadané stromy se k ní dá ještě v neděli odpoledne jen těžko dostat. Do obvodových zdí jsou zasekané kusy tašek, střecha chybí. Právě v podkroví zastihlo tornádo obyvatele domu. Když se střecha zřítila, starší muž na místě zemřel. O život malé holčičky záchranáři dlouze bojovali a oživovali ji.

Děvčátko zvládlo ještě transport do nemocnice, kde ovšem svým těžkým zraněním podlehlo.

Foto: Petr Kozelka , Právo

V Pánově na okraji Hodonína jsou poškozené téměř všechny domy. Některé zcela zmizely.

Hasiči teď na místě zakrývají střechu a místo vybitých oken umisťují dřevotřískové desky. Z hromady trosek ční růžová tříkolka. Je otázkou, zda místo tragédie už nezůstane opuštěno.

Po cestě z Pánova se hasičů ptám, zda na osadu tak trochu nezapomněli. Podle mluvčího Jaroslava Mikošky nikoli. Podle něj se hasiči hned večer do osady prořezávali přes popadané stromy, větší nasazení techniky podle něj bylo možné až po ukončení záchranných prací.

„S ukončením záchranných prací a přechodem na likvidační práce jsme mohli zintenzivnit i činnost v lokalitě Hodonín-Pánov, kam jsme soustředili cca 40 hasičů,“ vysvětlil.

organizátor sbírkyčíslo účtuvariabilní symbol
Český červený kříž333999/27002101
Diecézní charita Brno4211325188/68002002
Adra66888866/0300390
Diakonie Českobratrské církve evangelické2100691426/2010-
Dárcovské SMS
DiakonieDMS na číslo 87 777 ve tvaru: DMS DIAKONIEPOMOC 30; DMS DIAKONIEPOMOC 60; DMS DIAKONIEPOMOC 90
Diecézní charita BrnoDMS na číslo 87 777 ve tvaru: DMS DCHB 30; DMS DCHB 60; DMS DCHB 90
*cena dárcovské SMS je 30, 60 nebo 90 korun

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám