Hlavní obsah

Směr Lány. Chcípl PES chce odradit prezidenta od podpisu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další zastávkou antivaxerských demonstrací budou nyní Lány. Na tom se shodují odpůrci pandemického zákona, který teď čeká jen na podpis prezidenta.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Demonstrace iniciativy Chcípl PES proti novele pandemického zákona, 18. února 2022 na Malostranském náměstí v Praze.

Článek

Na 150 lidí, kteří se pod hlavičkou iniciativy Chcípl PES v pátek shromáždili u vjezdu do ulice Sněmovní, netajilo své zklamání po schválení novely. Po zkušenostech z předešlých demonstrací je hlídaly desítky policistů. Demonstranti bubnovali na prázdné kanystry a pokřikovali hesla jako „zrádci“ nebo „demisi“.

Vládní poslanci znovu protlačili pandemickou novelu. Diskuse trvala 37 hodin

Domácí

Směr Lány potvrdil i jeden z organizátorů. „Musíme se přesunout do Lán, bude to dlouhý. Spustili jsme petici, kterou pošleme panu prezidentovi,“ řekl místopředseda hnutí Chcípl PES Jiří Janeček. Termín akce zatím neoznámil.

„A prezident ten protiústavní papír podepíše, strašně se změnil,“ stěžovala si jedna z přítomných žen Právu. Je důchodkyně a na demonstrování má, jak sama řekla, času dost. „Budu bojovat, dokud to půjde,“ dodala.

„Čekají nás další roky různých omezování. Bude tu to samé, co skončilo před třiceti lety, a ještě horší. Podívejte se, co je ‚Nový světový řád‘,“ přidal se další muž s odkazem na konspirační teorii.

Rakušan je pro přísnější postihy

Část oslovených Právu přiznalo, že informace o covidu čerpají z internetu a různých alternativních zdrojů mimo klasická média. „Lidstvo se probouzí a to je důležité. Jde to ale pomalu,“ sdělila žena středního věku jménem Jana. Účinku očkování jako ostatní zde nevěří.

Demonstrantů přišlo v pátek méně než v minulých týdnech. Ze 150 účastníků po druhé hodině odpolední zůstalo jen pár desítek lidí v hloučcích. „Nemám informaci, že bychom na místě řešili nějaké konflikty,“ sdělil mluvčí pražské policie Jan Rybanský.

Policie ochrání rodiny poslanců. Chcípl PES zveřejnil jejich soukromé adresy

Krimi

Na sociálních sítích jsou odpůrci proticovidových opatření ještě extrémnější. „Asi by pomohlo politiky házet do Vltavy, aby se jim v hlavě konečně rozsvítilo a začali pro občany konečně něco dělat,“ píše jedna z uživatelek Jiřina K.

„Pes, který štěká, nekouše. Nejhorší je potkat němého psa! Takže, Rakušane, až tě rafne pes bez upozornění, tak se nediv,“ stojí v jiném výhrůžném příspěvku od Miroslava J.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) považuje nenávistné projevy za nevhodné a chce je řešit přísnějšími postihy. „Výhrůžky nejsou svobodným vyjádřením názoru. Pracujeme na právních změnách,“ napsal ministr na Twitter.

Podle informací Práva bude vnitro nejdříve vyhodnocovat právní výklad stávajících zákonů a analyzovat minulá rozhodnutí u podobných případů. Pak rozhodne o dalším postupu. Chce, aby se rozhodovací praxe sjednotila a používání nenávistných symbolů bylo trestáno.

Reklama

Výběr článků

Načítám