Hlavní obsah

Policie ochrání rodiny poslanců. Chcípl PES zveřejnil jejich soukromé adresy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) odsoudil zveřejnění soukromých adres poslankyň a poslanců, kteří podpořili vládní pandemickou novelu. Vyzval k tomu i ostatní členy dolní komory bez rozdílu politické příslušnosti. Oznámil, že policie už podniká opatření na ochranu jejich rodin. Adresy sedmi desítek poslanců zveřejnila ve středu iniciativa Chcípl PES, která proti novele protestuje. Z příspěvku na Facebooku je později odstranila.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

„Tohle není útok na jednotlivé poslance a poslankyně. Tohle je útok na naše blízké,“ oznámil Rakušan ve středu po opětovném zahájení schůze dolní komory.

Ta měla pandemický zákon řešit, ale ani po zhruba 22 hodinách od začátku úterního jednání se nedostala ani ke schválení programu zasedání. Důvodem jsou zejména pokračující obstrukce poslanců opozičního hnutí SPD.

Pane poslanče, už citujete sám sebe. Další obstrukční maraton ve Sněmovně

Domácí

Policejní prezidium se k opatřením vyjádřilo na Twitteru. „Aktivitu Chcípl PES jsme zaznamenali a přijímáme adekvátní opatření. Organizátoři vyzývají k protestům proti poslancům v místě jejich bydliště, přestože vědí, že jsou v Poslanecké sněmovně. Jsme okamžitě připraveni zakročit, pokud dojde k jakémukoliv protiprávnímu jednání,“ sdělila policie.

Podle informací Práva policisté již vyrazili na některé z adres a hlídkují rovněž v jejich okolí. O která místa se jedná, policie z bezpečnostních důvodů neupřesnila.

Mluvčí pražské policie Richard Hrdina uvedl, že jeho kolegové budou činit patřičná opatření v případě konkrétního oznámení.

Iniciativa Chcípl PES ve středu ráno zveřejnila na svém facebookovém profilu výzvu, aby lidé šli demonstrovat na konkrétní adresy.

„Pokud se nemůžete dostavit dnes 16. 2. 2022 od 10.00 na Malostranské náměstí a podpořit protesty, udělejte si malá protestní shromáždění u trvalých bydlišť 70 poslanců, kteří hlasovali pro novelu pandemického zákona. Oni nám budou do chodu domácností a svobod zasahovat neustále,“ stojí v příspěvku.

Foto: Chcípl pes, Facebook

Zveřejněné adresy poslanců.

Později ho autoři ale upravili a výpis adres z různých koutů České republiky bez uvedení konkrétních jmen zmizel.

Zpochybnili jste legitimitu schůze, kritizuje opozice. Poslanci bušili do lavic

Domácí

Šéf Úřadu na ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) Jiří Kaucký na dotaz Novinek sdělil, že se bude případem zabývat.

„Přestože pandemický zákon projednávaný v Poslanecké sněmovně vyvolává některými svými pasážemi pochybnosti, naprosto není možné akceptovat zveřejňování soukromých adres zákonodárců či kohokoli jiného ani obdobné formy nátlaku. Takové jednání je zcela nepřijatelné nejen eticky, ale zejména právně, včetně porušení práva na ochranu soukromí a osobních údajů. ÚOOÚ se bude věcí důsledně zabývat,” dodal Kaucký.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám