Hlavní obsah

Smejkal: Dostal jsem nabídku na Blatného křeslo, ale odmítl jsem

Hlavní epidemiolog IKEM Petr Smejkal dostal zhruba před třemi týdny nabídku stát se ministrem zdravotnictví. Řekl to v rozhovoru Prostor X na webu Reflex.cz. Nabídku odmítl, lepší roli vidí v odborné skupině, která pod jeho vedením vznikla právě při ministerstvu zdravotnictví.

Foto: Česká televize ČT24

Petr Smejkal

Článek

„Já se necítím být sám velkým odborníkem, rád si nechám poradit, a proto jsem dal dohromady tuhle skupinu," řekl Smejkal. V poradním orgánu vedle něj zasedají sociolog Martin Buchtík, imunolog Zdeněk Hel, ekonom Štěpán Jurajda či ústavní právník Jan Kysela.

Zeman odepsal ministra Blatného, Babiš to popřel

Domácí

„Jestli jsem měl schopnost dát tyhle lidi dohromady, tak je to pro mě daleko užitečnější role, než se stát ministrem a tápat v tom,” podotkl. „Rovnou jsem řekl, že bych to ani nezvažoval,” dodal k nabídce na ministerský post.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) se po čtvrtečním jednání vlády nechtěl k této věci vyjadřovat. „Přišel jsem do úřadu dělat práci odbornou, budu ji dělat, dokud k tomu budu mít mandát, a nevidím důvod se teď bavit o dalších spekulacích,” řekl novinářům.

Blatný končit nehodlá

Domácí

Odvolání Blatného požadoval minulý týden v rozhovoru pro Parlamentní listy prezident Miloš Zeman. Důvodem je postoj Blatného k ruské vakcíně Sputnik V proti covidu-19. Blatný trvá na tom, že ruská látka musí mít před využitím v Česku souhlas Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA).

Zeman také uvedl, že premiér Andrej Babiš (ANO) udělal chybu, když mu navrhl do funkce ministra zdravotnictví nekompetentního člověka. Blatný podle Zemana není epidemiolog a nemá manažerské zkušenosti. Zeman pohrozil, že pokud by se Babiš rozhodl Blatného ve funkci ponechat, nepřispělo by to ke zlepšení jejich přátelských vztahů.

Smejkal: Situace se zlepší až po Velikonocích

Koronavirus

Smejkalova Mezioborová skupina pro epidemické situace (MeSES) bude svá doporučení pro ministerstvo zveřejňovat také na webu. Postupně na něj plánuje dát dokumenty pro fungování škol, testování a trasování či pro uvolňování protiepidemických opatření.

Doporučení skupiny mají být apolitická, podložená zkušenostmi z jiných zemí, odbornou literaturou a doporučeními mezinárodních institucí. Za nejurgentnější a nejzásadnější kroky pro úspěšný boj s pandemií považují členové MeSES navýšení kapacity očkování, testování a trasování. Nutné je podle nich také omezit riziko šíření nových mutací a zajistit jejich kvalitnější diagnostiku.

Neschválený Sputnik nepovolovat, podpořili senátoři Blatného

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám