Hlavní obsah

Slíbení lékaři do chebské nemocnice zatím nedorazili

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cheb

Tři slíbení lékaři s atestací internisty, které minulý týden ve čtvrtek přislíbil na pomoc přeplněné nemocnici v Chebu ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO), dosud nedorazili. Přes poměrně početné převozy pacientů do jiných nemocnic v republice je nemocnice v Chebu stále plná pacientů a personál za hranou fyzických a psychických sil.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Z přetížených nemocnic v Sokolově a v Chebu odvážejí pacienty.

Článek

„Zatím žádné přislíbené lékaře nemáme,“ uvedl Vladislav Podracký, mluvčí Karlovarské krajské nemocnice (KKN), pod kterou spadají nemocnice v Chebu a v Karlových Varech.

Otevřete hranice sanitkám, vyzývali demonstranti Blatného v Chebu

Domácí

Čechy a Němce u nás nerozlišujeme

Současně se mluvčí nemocnice pozastavil nad tvrzením náměstka ministra zdravotnictví profesora Vladimíra Černého v nedělních Otázkách Václava Moravce, že leží v chebské nemocnici relativně vysoký počet německých občanů, kteří by měli být posláni do Německa, ale to se neděje. „V tuto chvíli není v Chebu hospitalizovaný ani jeden covidový pacient z Německa,“ odmítl tvrzení Podracký.

Dělení na naše a cizí pacienty je poněkud neetické
mluvčí nemocnice v Chebu

„V předchozích týdnech to bylo v řádu jednotlivců. I kdybychom ale měli plnou nemocnici německých pacientů, tak jsme členskou zemí Evropské unie a každý pacient členského státu má v České republice právo na ošetření na stejné úrovni jako občan České republiky. Dělení na naše a cizí pacienty je z tohoto pohledu poněkud neetické,“ dodal mluvčí nemocnice.

Rovněž odmítl tvrzení předsedy KSČM Vojtěcha Filipa, že je většina pacientů v chebské nemocnici tvořena pendlery.

Do Chebu vozí pacienty z Varů

Masovější transporty pacientů z přeplněných nemocnic v Karlovarském začaly v pátek po ministrově návštěvě, kdy byl do akce zapojen i autobus Fénix určený pro převoz pacientů při hromadných událostech. „Převáželo se i o víkendu, akorát o víkendu těch transportů nebylo tolik,“ konstatoval Podracký s tím, že některé transporty směřovaly do chebské z karlovarské nemocnice, která se mezitím dostala na kapacitní dno počtu volných lůžek.

Sanitky míří z Prahy pro pacienty do Chebu a Sokolova.Video: Pavel Jaňurek, Novinky

Situace není příznivá podle mluvčí Markéty Singerové ani v sokolovské nemocnici. „Převozy pokračují denně, hlavně v rámci kraje do covidových center. Přes víkend jsme opět přijali vysoký počet nových pacientů. Budeme muset navýšit počet covidových lůžek v naší nemocnici, protože máme informace, že všechny nemocnice jsou přetížené,“ řekla Singerová.

Ani pracovní povinnost pro zdravotní sestry, kterou nařídil Karlovarský kraj, se zatím neprojevila významným posílením. Část sester, které jsou například v evidenci úřadu práce, nemůže nastoupit ne proto, že by nechtěly, ale mají například zdravotní obtíže. Navíc nemocnice potřebují zejména vyškolené odborné sestry, které by mohly pomoci přímo s pacienty s covidem-19.

Nově přijaté sestry posílají nemocnice spíše do odběrových míst nebo do očkovacích center, nejvíce ale chybí na odděleních intenzivní péče nebo na covidových jednotkách, kde je personál přetížený.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám