Hlavní obsah

Školy budou smět vytvářet speciální třídy pro uprchlíky, schválila Sněmovna

Praha

Pro ukrajinské děti budou smět školy vytvářet i v příštím školním roce speciální třídy. Umožní to novela zákona, kterou v úterý podpořila Poslanecká sněmovna. Podle ministra školství Petra Gazdíka (STAN) je nicméně i přesto prioritou začlenění dětí uprchlíků do běžných tříd.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr školství Petr Gazdík

Článek

Norma má připravit české školy na školní rok 2022/2023 v souvislosti s přílivem uprchlíků z Ruskem napadané Ukrajiny a maximálně usnadnit jejich integraci do českých škol.

„Ředitelé mají dle tohoto zákona vytvářet přednostně smíšené třídy. Pokud to ale není možné, mohou zřídit homogenní třídu složenou z ukrajinských dětí,” představil na plénu novelu zákona šéf resortu školství Petr Gazdík (STAN).

„Ty ale pak musí zapojovat do smíšené výuky,“ doplnil.

Sněmovní výbor podpořil novelu upravující fungování škol pro Ukrajince

Věda a školy

O děti v ukrajinských třídách se pak podle novely i v dalším školním roce budou moct starat pedagogové, kteří nebudou splňovat podmínku znalosti češtiny. Výuka by ale měla být podle českých vzdělávacích programů.

Novela má také ministerstvu umožnit v příštím roce pro uprchlíky opět mimořádně upravit termíny a podmínky pro přijímání do škol a ukončování vzdělávání. Platit by měla do konce srpna 2023.

Zákon nyní posoudí Senát, k podpisu ho následně dostane prezident.

Reklama

Výběr článků

Načítám