Hlavní obsah

Školám mohou dojít testy. A co pak?

Starostové a primátoři si nevědí rady s nákupem antigenních testů do škol. Po krachu státního tendru na 5,6 milionu testů sice ve středu vypsala Správa státních hmotných rezerv novou soutěž, ale do 10. května, kdy dojdou zásoby, už se vítěze vybrat nepodaří.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Ministerstvo školství totiž požaduje dodání 2,8 milionu testů do pondělí 17. května a dalších 2,8 milionu do pondělí 24. května. Testy tak zřejmě budou muset zajistit ředitelé škol, potažmo jejich zřizovatelé, tedy obce.

Nikdo však nedostal žádné pokyny, jak postupovat. Někteří dokonce nevylučují, že žáky testovat zkrátka přestanou. „Jako zřizovatel odmítáme přenášení kompetencí zdravotnických zařízení na ředitele škol a rovněž odmítáme přenášení práce ministerstva zdravotnictví na zřizovatele,“ řekla Právu mluvčí mosteckého magistrátu Klára Vydrová.

Správa rezerv znovu vypsala tendr na testy na covid do škol

Domácí

Podle ní mají nyní všechny základní, mateřské a základní umělecké školy v Mostě možnost spolupracovat s certifikovaným poskytovatelem zdravotních služeb, který kompletně zabezpečuje celý proces testování, od administrativy až po likvidaci odpadu.

„Aktuálně mají rodiče na našich školách možnost zvolit, zda nechají své dítě otestovat samotestem, nebo poskytovatelem zdravotních služeb. V případě, že naše školy neobdrží dodávky samotestů, jsme připraveni testování realizovat pouze poskytovatelem zdravotních služeb,“ uvedla.

V Litvínově zdaleka jasno nemají. „Pracovníci odboru sociálních věcí a školství zjišťují v tuto chvíli všechny možné informace, je brzy dělat nějaké závěry,“ řekla Právu mluvčí Litvínova na Mostecku Jitka Pavlíková.

Já nemohu samovolně zavřít školu, akorát nebudu testovat, pokud stát, zřizovatel nebo kdokoli jiný testy nedodá
ředitelka školy Lenka Matušková

Co si s testy počít, nevěděli včera ani na jihu Čech. „V současné době víme jen to, že ministerstvo zřejmě testy nedodá. Pokud se testy budou muset kupovat, zbude to zřejmě na základní školy, protože my jako město bychom museli vyhlásit výběrové řízení. Není zatím zřejmé, ani na jak dlouho se budou muset testy kupovat. Kdyby to bylo až do prázdnin, šlo by o statisíce, možná miliony,“ sdělil Právu náměstek primátora Českých Budějovic Viktor Vojtko (STAN, Čisté Budějovice). Zdůraznil, že město čeká na informace z ministerstva.

Obce i kraje: Stát to hází na nás

Moravskoslezský kraj, stejně jako ostatní regiony, odmítá, aby povinnost státu zajišťovaly školy nebo kraje. Právu to potvrdila mluvčí hejtmanství Nikola Birklenová s odkazem na zprávu Asociace krajů. Z ní vyplývá, že návrh ministerstva zdravotnictví, aby si antigenní testy zajistily školy samy, je podle hejtmanů naprosto scestný. Birklenová doplnila, že kraj se proto nákupem testů pro svoje školy nyní nezabývá a věří, že to vyřeší ministerstvo školství.

A moudří nejsou ani ředitelé řady škol. „Co bude dál, jsme ještě neřešili. Já nemohu samovolně zavřít školu, akorát nebudu testovat, pokud stát, zřizovatel nebo kdokoli jiný testy nedodá,“ uvedla ředitelka ZŠ Bohumínská Lenka Matušková.

Školy se obávají, že si testy na covid budou muset zajišťovat samy

Věda a školy

Jana Pondělíčková, mluvčí obvodu Slezská Ostrava, kam ZŠ Bohumínská patří, uvedla, že pokud vláda přenese povinnost zajistit testy na školy, tak obvod jako jejich zřizovatel jim je zakoupí. „Budeme ale očekávat, že nám to bude stát kompenzovat,“ vzkázala Pondělíčková.

V krajském Zlíně rozhodnou městští radní začátkem příštího týdne, kdo a jak bude testy do škol nakupovat. „Nyní náš odbor školství zjišťuje, kolik testů bude do škol potřeba. Do 10. května jsou školy zásobeny,“ sdělil Právu mluvčí zlínského magistrátu Tomáš Melzer.

Na otázku, jestli město coby zřizovatel mateřských a základních škol upustí po 10. květnu od testování a bude pouštět školáky do budov i bez testů, mluvčí odpověděl: „Jestli budou školáci testováni, není v tuto chvíli jasné.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám