Hlavní obsah

Škola v Cizkrajově zaniká, nemá 15 miliónů na odškodné

– PRAHA
Právo, Novinky, Petr Pokorný

V Cizkrajově na Jindřichohradecku v pátek nadšení z jedniček na vysvědčení nezavládlo. Zdejší základní a mateřská škola bude totiž od tohoto data uzavřena. Důvodem je patnáctimiliónové odškodné, které musí škola rozhodnutím soudu vyplatit rodině dvanáctiletého Filipa Němce za těžký úraz, který jej trvale připoutal na invalidní vozíku.

Článek

"Pro obec je to velká ztráta, ale nic s tím nenaděláme. Nikdo ani nedokáže odhadnout, co bude dál," řekl Právu starosta Cizkrajova Vít Krušina (nezávislý).

Filip Němec se v červnu 2003 málem utopil, když se během školního výletu koupal se svými spolužáky v bazénu v Jemnici na Vysočině. Pod vodou zůstal asi deset minut. Kvůli poškození mozku zcela ochrnul a je ve stavu bdělého bezvědomí odkázán na pomoc druhých.

Vše zavinil podle třebíčského soudu nedostatečný pedagogický dohled a nedodržení bezpečnostních předpisů. Pedagogy soud za úraz před čtyřmi roky potrestal podmíněnými tresty.

Tím ale případ neskončil. Rodiče se obrátili na soud s požadavkem na odškodné, z něhož by hradili péči a náročnou léčbu dítěte. Patnáct miliónů jim nejdříve přiřkl Okresní soud v Jindřichově Hradci a jeho verdikt následně pravomocně potvrdil i Krajský soud v Českých Budějovicích.

Rodina chce zkusit experimentální léčbu

Cizkrajovská škola prostředky na odškodné nemá a tak končí. Nestačí ani obecní rozpočet, který je ročně zhruba pětimiliónový. Řada rodičů zdejších dětí obviňuje ze zániku školy rodinu Němcových a novináře.

"Můžete za to i vy," vykřikovala emotivně na skupinu novinářů jedna z matek. Ředitelka školy už dlouhodobě komunikaci s médii odmítá. Filipova matka Martina sice emoce chápe, kroky rodiny brání. "Každá matka by pro své dítě udělala vše, co je možné," uvedla.

Odškodné chce chlapcova rodina použít na experimentální léčbu kmenovými buňkami. Zvažovala transplantaci v Dominikánské republice, nyní jedná o léčbě také v evropských zemích.

Obec požádá o pomoc ministerstvo a kraj

Starosta Cizkrajova se k situaci staví zcela realisticky. "Po písemném doručení rozsudku budeme mít povinnost uvedenou částku do tří dnů zaplatit. To samozřejmě nedokážeme. Budeme proto žádat o pomoc ministerstvo a kraj. Případné dovolání musejí zvážit právníci, každopádně ale nemá odkladný účinek," poznamenal Krušina.

Děti z Cizkrajova začnou od nového školního roku dojíždět do okolních škol. "Školáci dokáží sami jezdit autobusem, ale ještě větší problém budou mít rodiny předškoláků. V obci současně zanikne část veřejného společenského života, na němž se škola aktivně podílela," konstatoval Krušina.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám